7 dolog, amit tudnod kell, ha háti és nyaki fájdalmaid vannak a rossz testtartás miatt

A helyes testtartás sokkal fontosabb, mint azt sokan hiszik. A rossz tartás azt jelenti, hogy az izmok és az ízületek nem működnek mindig megfelelően, ez pedig olyan komoly problémákat okozhat, mint a krónikus fájdalom, az izomatrófia, ízületi problémák egész sora, emésztési és légzési nehézségek.

A helyes testtartás sokkal fontosabb, mint azt sokan hiszik. A rossz tartás azt jelenti, hogy az izmok és az ízületek nem működnek mindig megfelelően, ez pedig olyan komoly problémákat okozhat, mint a krónikus fájdalom, az izomatrófia, ízületi problémák egész sora, emésztési és légzési nehézségek. Nem beszélve arról, hogy a rossz testtartástól rosszul is nézünk ki.

A következő, könnyen követhető tanácsok abban segítenek, hogy helyesen tartsd magad, és megőrizd az egészséged.

1. Járkálj mezítláb, és viselj kényelmes cipőt

A láb az egész test alapja. Hogy az izmok és ízületek megfelelően fejlődjenek benne, a helyes testtartás kulcsát jelenti. A legtermészetesebb dolog egy ember számára a mezítláb való járkálás, ezért csináld, amilyen gyakran csak tudod. Amikor cipőt viselsz, a magassarkút vagy a vastag talpút mindenképpen kerüld. Találd meg azt a tökéletes darabot, ami támaszt nyújt a lábadnak.

2. Fogyassz kalciumot

A kalcium csontjaink építőanyaga. Minél idősebbek vagyunk, csontjaink annál törékenyebbé válnak. Az erős csontozat segíti a helyes testtartást és segít elkerülni mindenféle fájdalmat, amit a rossz testtartás okozhat. Ezért egyél több olyan élelmiszert, ami kalciumban gazdag, mint a sajt, a diófélék, a bab és a tejtermékek.

3. Szedj D-vitamint

D-vitaminra szüksége van a csontjainknak, elsősorban azért, mert ez a vitamin biztosítja a kalcium felszívódását. Élelmiszerekből és a napfény révén is hozzájuthatunk, de a legbiztosabb megoldás, ha étrendkiegészítőként szeded.

4. Emelj súlyokat

Nem kell elrohannod az edzőterembe és kipróbálnod magad súlyemelőként. A mindennapi életben is számos olyan helyzet van, amit kihasználhatsz, pl. bevásárláskor a nehéz szatyrok cipelése. Használd őket okosan, egyszerre egy válladon ne cipelj túl sok súlyt. Ha rendszeresen emelsz, megelőzheted a csontritkulást, és idősebb korodban nem leszel púpos sem.

5. Változtass a testhelyzeteden

Ugyanabban a testhelyzetben ülni órákon át teljesen kifárasztja az izmokat, ennek következménye lesz a rossz testtartás, a hát- és nyakfájás. Nagyon fontos változtatni a testhelyzeteden, ezért állj fel, sétálj, nyújtózkodj legalább óránként kétszer. Ha túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy odafigyelj erre, állítsd be a telefonodat, hogy minden 30 percben emlékeztessen rá.

6. Fejleszd az egyensúlyodat

Különböző fitnesz felszerelések segítségével is megteheted ezt. Sokat segíthet az is, ha sétálsz bármilyen ingatag felületen, mint a homok. Az egyensúlyozás összekapcsolja az agyat, az idegrendszert, az izmokat a jobb koordináció és a jobb testtartás érdekében.

 

7. Edzés

A következő gyakorlatokkal javíthatod a testtartásodat és megszabadulhatsz a fájdalomtól.

  • Kobra póz. Feküdj a hasadra, nyújtsd hátra a lábaidat, karjaid a tested mellett, lábfejed a padlón. Fújd ki a levegőt, és lassan emeld meg a felsőtestedet. Használd a hátizmaidat, de a karjaiddal ne segíts. A csípőd maradjon a talajon, a nyakadat lazítsd el. Lassan ereszkedj vissza a talajra és háromszor ismételd ezt a gyakorlatot.

  • Szék póz. Állj fel. Fújd ki a levegőt és hajlítsd be a térdeidet. ne hajlítsd be jobban 90 foknál és tartsd őket kijjebb a lábujjaidnál. Végy két lélegzetet, majd állj fel és ismételd a gyakorlatot háromszor.

  • Plank. Tenyereid és térdeid a talajon. Nyújtsd ki mindkét lábad hátrafelé, lábujjaid érjék a talajt, hátad és a lábaid egyenes vonalat formáljanak. Tartsd meg ezt a testhelyzetet, amilyen hosszan csak tudod.

 

Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani!