A luxushajók sötét titkai, amikről csak a legénység tud…

A kilencvenes évek elejétől a magyar fiatalok is elszegődhettek tengerjáró luxushajókra, hogy így alapozzák meg anyagilag az életüket, és közben…

A kilencvenes évek elejétől a magyar fiatalok is elszegődhettek tengerjáró luxushajókra, hogy így alapozzák meg anyagilag az életüket, és közben bejárják a nagyvilágot. Kívülállók számára ez minden szempontból nyerő helyzet: a hajón lakva és étkezve félre tudod tenni a fizetésed nagy részét, közben pedig szebbnél szebb helyeken köt ki a hajó.

Azonban ennek az álommelónak is van sötét oldala. A mental_floss.com megkérdezett néhány dolgozót, milyen egy úszó luxushotelben élni és dolgozni.

1. Az amerikaiak a legrosszabb dolgozók

A hatalmas tengerjáró hajók legénysége és kiszolgáló személyzete többnyire nem amerikai. Egy-egy út alatt akár 64 országból is verbuválódhat a csapat. A statisztikát magyarázhatja, hogy a munkanap hosszú, szabadnap pedig alig akad. Az amerikaiak megszokták a negyvenórás hetet és a hétvégi pihenést, éppen ezért nem szívesen alkalmazzák őket, hiszen sokan felmondanak közülük már az első napokban. Többet is kérnek, mint a harmadik világból érkezők, ahol a dollár többet ér.

2. A legénységet kiképzik kalóztámadás ellen is

Nagyon ritkán fordul elő, hogy kalózok támadnak meg egy nagy tengerjáró hajót, de nem lehet kizárni a lehetőséget. Ha megtörténik, a legénység felkészülten várja a tengeri rablókat. Az első dolog ilyenkor az, hogy a vendégeket el kell távolítani az ablakok közeléből, és a betolakodókat vízágyúval lőni. Néhány hajón van olyan hangkibocsátó eszköz is, ami elviselhetetlenül kellemetlen hanghatásokkal tartja távol a kalózokat. 2005-ben Afrika partjainál így menekült meg egy luxushajó.

3. Fogyni akarsz? Akkor ez az álomállás

Míg a vendégek steaken és különböző gourmet-ételeken élnek, a legénység nem ilyen szerencsés. Képzeld el, hogy hónapokon keresztül, a hét minden napján az iskola menzáján reggelizel, ebédelsz és vacsorázol – na körülbelül ilyen a hajón az étkezés. A nem túl ízletes ételek és a napi több órai futkosás akár 6-8 kilogrammnyi súlyvesztést is jelenthet egy féléves szerződés alatt. Néha előfordul, hogy a kiszolgáló személyzet megeheti a vacsora maradékát, ilyenkor sáskaként vetik rá magukat az ételre.

4. A legénység tagjai néha megviccelik az utasokat

A tengeri élet monoton lehet. "Olyan, mintha ugyanazt a színdarabot néznéd állandóan, csak éppen hetente változó szereplőkkel" – fogalmazta meg az egyik dolgozó. A legénység tagjai néha megviccelik az utasokat, hogy az ártatlan poénokkal feldobják a hangulatot. Az egyik kedvenc ugratás például az, hogy a legénység két tagja az utasok előtt jó hangosan beszélgetni kezd: "Hé, találkozzunk a bowlingpályán munka után!" – A hajón persze sehol sincs bowlingpálya, szóval azonnal érkezni kezdenek a beírások: „Hogyhogy a legénységnek jár bowlingpálya, az utasoknak meg nincsen?”

5. Sokan sokat részegek

Amikor éppen nem dolgoznak, a dolgozók többnyire piálnak és buliznak. A hajókon vannak a legénység számára fenntartott bárok, ahol olcsó az ital, sokszor tizedannyi áron kapható, mint amennyiért az utasok számára kínálják. A sok alkohol sok rövid románc szövődését eredményezi, ezért a legénységi részt teleplakátolják a szexuális úton terjedő betegségekről. A legénységet gyakran fenyegetik szondáztatással, de lazán kezelik a dolgot. Ha az ember nem csinál hülyét magából, megússza a munkaidő alatti ivást is.

ittas

6. Vendéggel tilos az összebútorozás

Akármilyen fess is az egyenruhás alkalmazott, felesleges velük próbálkozni. A vendéggel létesített szexuális kapcsolat egyenes út a kirúgáshoz. Ezt a szabályt azért hozták, hogy a hajózási vállalatok jó hírét megőrizzék, és útját állják a hamis vádaknak. A hajó biztonsági intézkedései miatt az alkalmazottakat szemmel tartják. Természetesen teljesen kizárni nem lehet, hogy megtörténik, de ha a legénység egy tagját vendéggel rajtakapják, a következő kikötőben le kell szállnia a hajóról.

7. Nagy testvér mindent lát

Abban a pillanatban, amint kilépsz a kabinból, a kamerák minden lépésedet veszik. A biztonsági kamerák által rögzített anyagot sokszor bizonyítékként használják fel.

8. Az utas befolyásolhatja a legénység fizetését

Az utazás végén általában megkérik az utasokat, hogy értékeljék a dolgozókat, dicsérjék meg őket, vagy éppen panaszkodjanak rájuk. Ezeket a visszajelzéseket a cég komolyan veszi, és gyakran fizetésemeléssel vagy bónusszal jutalmazza a megdicsért dolgozót. A legénység legtöbb tagja kevés fizetést kap, ezért rá vannak utalva a bónuszra – tehát tudd, ha név szerint említesz valakit az értékelésedben, az a fizetésére is hatással lesz.

fizetes

9. Néhányan kettős életet élnek

Sokan már házasként lépnek a fedélzetre, de a lélekölő munka során ők sem tagadják meg maguktól az intim pillanatokat, a ne szólj szám, nem fáj fejem elvet követve.

10. Fogalmuk nincs, mi zajlik a világban

A napi robotba belefásult dolgozók egy idő után már nem követik a híreket, nem ismerik a sporteredményeket, az aktuális celebeket. A tengeren nehéz és drága jó internetkapcsolatot találni, ezért a hajó személyzetének nagy része teljesen elszigetelődik a nagyvilág történéseitől.

11. Kódokkal kommunikálnak

Mindenre van egy kód, amit a hangosbemondón anélkül használhatnak, hogy az utasokat megrémítenék:

Pl.:

"Adam": eltűnt egy gyerek

"Alfa": egészségügyi vészhelyzet

"Oscar": ember a vízben

"Bravo": tűz a hajón

beszel

12. Maffiacsaládok a fedélzeten

Minden hajón kialakulnak a különféle "maffiacsaládok", többnyire egy-egy nemzet dolgozóiból, és mindig megy a boltolás. Mindenki másért felelős. Például az indiai maffia szerzi az ennivalót a legénységi bulikra, a játszóházban dolgozók meg zsebre vágják a legénységi farsang jelmezeihez szükséges dolgokat. Mindenki azt nézi, mit szerezhet meg a másik által. A filippínó maffiáról azt tartják, hogy bármikor italhoz tudnak jutni, és busás áron értékesítik a többieknek.

13. Hullaház is van a fedélzeten

Évente nagyjából kétszázan vesztik életüket a tengerjáró hajókon, ezért szükség van olyan helyre, ahol a holttesteket tárolhatják, amíg megfelelő helyen ki nem kötnek. A legtöbb hajón 5-6 férőhelyes hullaházak vannak.

kikoto

14. Ha nem érsz vissza időben a kikötőből, simán otthagynak

Kikötés után világosan megmondják, meddig kell visszaérni a hajóra. Mivel a cégeknek komoly büntetést kell fizetniük, ha túllépik a kikötői idejüket, ezért jó eséllyel nem várják be a későn érkezőket. Ha késel, így jártál.

Szerinted is érdekes? Akkor ne felejtsd el megosztani!