A mai naptól törvénytelenül működik a Facebook az EU területén!

Február elsejével lépett hatályba az a törvény, ami szerint tilos az unió polgárainak személyes adatait amerikai szervereken tárolni. Eddig a Safe Harbor (Biztonságos kiköt) néven ismert megállapodás értelmében, ez nem jelentett problémát.

Azonban a 15 éve hatályban lévő megállapodást február 1-i hatállyal megszüntették. Elég meglepő, de az egész cécó egy Max Schrems nevű osztrák joghallgató, jogorvoslati indítványával kezdődött. A fiú panaszt nyújtott be az Ír adatvédelmi hatósághoz, a Facebook adatvédelmi szabályzatával kapcsolatban. Az ügy akkora port kavart, hogy egyenesen az Európai Parlament előtt tárgyalták az ügyet.

A Safe Harbour rendszert végül az EU Bírósága helyezte hatályon kívül. A megjelölt időpont – 2016, február 1 – volt az utolsó határidő a probléma orvoslására. Ez azonban nem történt meg. Így most nem csak a Facebook, de más közösségi oldalak, sőt, maga a Goggle is vét a hatályos EU törvények ellen, amennyiben az európai felhasználók személyes adatait, amerikai szervereken tárolja.

Így a szimpla tény, hogy ezt az oldalt látjuk:

már egy törvénysértés eredménye…