Mit csinálj, ha beléd kötnek? Iskolában, utcán, munkahelyen, bárhol…

Mutatunk egy egyszerű módszert az ilyen bunkó barmok kezelésére. Mindenki meg tudja csinálni, nem kell hozzá edzőterembe járni, egyszerű. Tanítsd meg a gyerekednek, szélsőséges esetben akár életet menthet!

(A képen egy ibizai bár kidobói láthatók, a kép csak illusztráció)

Egy bárban iszogatsz. Odamegy hozzád egy sohasem látott két méteres férfi és minden alap nélkül azt mondja: "Engem néztél, baromarcú?" Mit reagálsz?

Két féle módon reagálunk általában: vagy agresszióra agresszióval vagy behódolóan. Tehát vagy úgy, hogy 

"Ne haragudj, nem is ismerlek. Biztosan félreértés volt, nagyon sajnálom, ha gondot okoztam, kérlek ne bánts!"
(behódóló)

vagy úgy, hogy

"Mit néztem? Anyádat néztem, hülyegyerek! Kell egy pofon? Megkaphatod!"
(agresszíven)

Ezek az úgynevezett "sakál"-válaszok: a sakál konfliktushelyzetben kétféle módon viselkedik: ha az ellenfelét gyengébbnek találja, akkor üvöltve támad, ha erősebbnek, akkor alázatosan behúzott farokkal elsomfordál

Azonban mindkét válasz bajhoz vezet: az elsővel megalázzuk magunkat, a másodikkal pedig egy bizonytalan kimenetelű csatába bocsátkozunk, ahol lehet, hogy győzünk, de az is lehet, hogy irgalmatlanul megvernek. És olyan is lehet, hogy mondjuk szándékunkon kívül okozunk valakinek olyan sérülést, amivel aztán együtt kell tudnunk élni…

Mi akkor a legjobb válasz a kettő közül? A harmadik.

– Engem néztél, baromarcú?
– Ki mást néztem volna? Két méteres vagy, izmos, erős, kimagasodsz a tömegből. Mit sportolsz, hogy ilyen jól nézel ki?

 

adódik erre a beszélgetés folytatása:

– Buzi vagy, paraszt?
– Ha már kérdezed: a lányokat szeretem, nem kell ahhoz szexuálisan vonzódnom a férfiakhoz, hogy lássam, mennyire jó karban vagy. Szerinted én hogy tudnék ennyi izmot felszedni?

Ugye érted? Ezt hívják zsiráf-kommunikációnak.

A szárazföldi emlősállatok közül a  zsiráfnak van a legnagyobb szíve. A zsiráf továbbá nagyon erős állat, ugyanakkor nagyon szelíd: egyetlen rúgásával harcképtelenné tehetné a társát – csak épp nem teszi. Nyálával képes feloldani a tövist, ami azt a készséget jelképezi, hogy mások „fullánkjait” együttérzéssel és empátiával dolgozhatjuk fel. Ezek miatt lett a zsiráf az erőszakmentes kommunikáció szimbólumává. 

Ha felülemelkedsz a saját ösztöneiden és erőszakmentes kommunikációval megtöröd a másik fél ellened irányuló energiáit, nem fog tudni mit csinálni veled. Nem bántasz valakit, aki éppen dicsér?!

És ha azt gondolnád, ez gyávaság.. Szerinted melyikhez kell erősebbnek lenni?

Tanítsd meg ezt a gyerekeidnek! Egyszer életet menthet. Vagy az övét vagy valakiét, aki majd nem válik így az áldozatává!