Kiderült, miért veszélyes, ha agyatlan Facebook-játékokra kattintunk

Személyes adatainkat és a jó hírünket is vásárra visszük azzal, ha például megnézzük, milyen hollywoodi sztárok lennénk.

Személyes adatainkat és a jó hírünket is vásárra visszük azzal, ha például megnézzük, milyen hollywoodi sztárok lennénk.

Biztosan te is kipróbáltál már legalább egyszer olyan játékot a Facebookon, amely egy kattintással kielemzi a profilodat, és az alapján megmondta, mi voltál előző életedben, melyik mesehős lennél, vagy ki szerelmes beléd titokban.

Ha te nem is foglalkozol ilyenekkel, egészen biztosan láttad, hogy ismerőseid ilyen posztokkal árasztják el a Facebookot.

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk:

ennek a világon semmi értelme, főleg, hogy többet veszíthetsz, mint nyersz vele.

A veszélyekre a PC World hívta fel a figyelmet.

Az ilyen tesztelős játékok általában azzal indítanak, hogy egy reklámokkal teli oldalra dobnak, ahonnan csak a „Bejelentkezés Facebookkal” gomb megnyomásával léphetünk tovább. Ekkor igazából nem bejelentkezünk (hiszen már eleve bejelentkezve találtunk rá a játékra), hanem a játék futtatását engedélyezzük, és persze mindazt, ami ezzel jár.

Ezután ismét egy engedélykérő ablak bukkan fel, amely megerősítést kér a folytatásra a Facebook-profilunkkal.

Ekkor értesülünk arról, hogy a játék olyan személyes adatokat kap meg rólunk, mint a nyilvános profil, a fényképeink és az email-címünk. Megnyugtatásképpen azért odaírják, hogy az alkalmazást nem kap engedélyt, hogy a Facebookon bejegyzést tegyen közzé, ezzel pedig azt gondolhatnánk, hogy akkor miért is ne?

Pedig nagyon nagy hibát követünk el azzal, hogy elfogadjuk a feltételeket.

A publikusan elérhető fotóinkat (például profilképünket) nevünkkel és lakhelyünkkel együtt valahol, akár a világ túlfelén, akár a szomszédban olyan hirdetésekbe ágyazva láthatják viszont, amelyek például potencianövelők, szőrtelenítő csodaszerek vagy már hasonló marhaságok elégedett ügyfeleiként hivatkoznak ránk.

Ezzel a hirdetett termék hitelességét igyekeznek növelni, miközben mi a tudtunkon kívül ernyedt férfiasságú, szőrös szerencsétlenekké válunk a hirdetők kezében.

Az e-mail címünk bekerül a cég által gyűjtött adatbázisba, amelyet aztán szabadon adnak el bárkinek

(akár a célzást segítendő a publikus adatainkkal kiegészítve), így aztán pillanatokon belül a lehető legcifrább levélszeméttel, visszautasíthatatlan ajánlatokkal, de akár adathalász mailekkel és egyéb gyanús spammel szórják tele a fiókunkat.

Az egyik talán legrondább átverés-típus, amikor valaki egy ártatlannak tűnő játékot indít, amihez mi úgy csatlakozunk, mint valaki, aki szeretné megtudni, melyik kutyafajta illik legjobban a csillagjegyéhez.

Idővel azonban az app készítője átnevezi és átalakítja az alkalmazást és a mögötte levő oldalt, amiről mi nem szerzünk tudomást,

csak akkor, amikor valaki esetleg felhívja a figyelmünket rá. “Mondd, Bélám, te miért léptél be a Minden Nap Új Ajánlat Sz.exéhes Nagyikkal alkalmazásba?”

Persze ezek mind lehetőségek, még az is lehet, hogy van pár olyan fejlesztő, amelyik tényleg csak a lájkokért és a kattintgatás közben megjeleníthető hirdetésekért gründol össze valami butácska, de figyelemfelkeltő appot. De azt tanácsoljuk, inkább ne kockáztass!

Hasznos volt? akkor ne felejtsd el megosztani!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×