Segítség a kismamáknak!

Érezted már, hogy tanácstalan vagy, nem tudod hogyan segíthetnél a síró babádnak? Kérdőjelezted már meg, hogy elég jó szülő vagy-e? Aggódtál már, hogy mi lesz a gyermekedből, ha felnő? Ezeken majdnem mindenki átesik. Pedig van segítség! Interjú.

Kónya Barbara (a képen) gyógymasszőr, babamasszázs-oktató. Több év dániai praxis után 2016-ban költözött vissza Magyarországra, a Neck Nirvana masszázs és a Barbaba tulajdonosa."Hiszek benne, hogy a kisgyerekekkel való foglalkozás a jövő társadalmát építi és teszi jobbá" - áll személyes hitvallásában.

Kónya Barbara: Minket, nőket, gyerekkorunktól arra nevelnek, hogy az életünk egyik (ha nem "a") csúcspontja a szülés lesz. És amikor megérkezik a baba, jön a rémület: hogyan fogom én ezt a gyereket felnevelni? A legmagabiztosabb anyukák is belefutnak az első gyereknél abba a helyzetbe, amikor egyszerűen nem tudják, hogyan kéne kezelniük bizonyos helyzeteket. Például amikor órák óta sír a kicsi és semmivel sem sikerül megnyugtatni. Vagy amikor képtelen elaltatni a gyerekét. De honnan is kéne tudnia ezt? Tanítani nem tanítják, a híres anyai ösztön pedig nem mindenben segít. Az anyáknak senki se adja meg az alapokat a szülés előtt. Az autóvezetést persze tanulmányokhoz kötik...

Tudnodkell: Szerinted ez mennyire széleskörű probléma?

Kónya Barbara: Hallottál már a szülés utáni depresszióról? Tíz kismamából egy találkozik az állandó szomorúság, sírdogálás, kedvetlenség, érdektelenség tüneteivel. Az anyuka nem tud örülni gyermekének, nehezen alakít ki vele kontaktust. Ingerlékeny, ideges, feszült, agresszív. Állandóan fáradt, de képtelen a pihenésre, éjszaka alvászavarokkal küzd. Étvágytalan, gyakran sokat fogy vagy épp ellenkezőleg az evés az egyetlen dolog, amiben örömét leli. A frissen szült nők gyakran beszámolnak arról, hogy alkalmatlannak érzik magukat az anyaságra, reménytelennek tartják a saját helyzetüket, rosszabb esetben bűnösnek érzik magukat, mert nem tudnak megfelelni a környezet elvárásainak. Ez egy óriási probléma, rengeteg embert érint, mégsem beszélünk róla.

Tudnodkell: Te babamasszázst oktatsz várandós és frissen szült kismamáknak és a párjaiknak. Mi a tapasztalatod, miben tud a babamasszázs segíteni?

Kónya Barbara: A babamasszázs csak egy eszköz a számos lehetőség közül, de talán az egyik leghatásosabb. Ebben a rettentően nehéz - és egyben csodálatos - időszakban mind a szülőnek, mind a gyereknek meg kell találnia a saját biztonságérzetét a kapcsolatban. Az anyának és az apának tudnia kell, hogy képes gondoskodni a gyermekéről, a gyermeknek pedig éreznie kell a kapcsolatot, a szeretetet, a törődést. A babamasszázs nagyszerű módszer ennek a kialakítására.

Tudnodkell: Mi a kulcs? Hogyan lehet ezt elérni?

Kónya Barbara: Ugyanazzal, mint a felnőttek esetében: minőségi idővel. Tudod, sokan hiszik, hogy az etetés-pelenkázás-altatás Bermuda-háromszögében élve elég időt töltöttek a gyerekükkel, de ennél sokkal többről van szó. Élményekre, közös örömre és egy kiegyensúlyozott anyára van szükség. És akkor a gyerek is kevesebbet fog sírni, kevesebbet lesz beteg és a szülő számára is könnyebben telnek az első évek.

Tudnodkell: Szerintem minden szülő erre törekszik, mi ebben az új?

Kónya Barbara: Minden kapcsolatunkban az egyik legnagyobb kihívás jól szeretni: nem úgy, ahogyan mi akarjuk, hanem ahogyan a másik kívánja. Ne érts félre, nem én fogom megmondani, hogyan szeress jól. Ez mindenkinél egyéni-annál is, aki adja és annál is, aki fogadja. De például a babamasszázzsal, az aromaterápiával és színtan kombinálásával tudok segítséget nyújtani, hogy összehangolódjatok és kialakuljon az a kommunikáció a beszélni nem tudó kisbabával, amely során ő maga elmondhatja, mi jó neki, mire van szüksége.

Tudnodkell: Mégis hogyan kéne ezt elképzelnünk?

Kónya Barbara: Semmi ördöngősség, bárki meg tudja tanulni. Maga a babamasszázs több ezer éves hagyományos indiai masszázsmozdulatokon alapszik, kell hozzá, egy kis odafigyelés, minden este 10 perc és a szülő és a gyerek életminősége is egyaránt javul. Az első érzékszerv, ami kialakul az érintés érzékelése. Ezt a nagyon ősi és nagyon intim csatornát nyitja meg a babamasszázs, hogy szülő és gyermek egymásra találhasson. Ráadásul az altatásban, a nap rutin kialakításában is nagy segítséget nyújt.

Tudnodkell: Azért sok egészséges nemzedék nőtt fel e nélkül is...

Kónya Barbara: Nem szeretnék okosabb lenni egyetlen anyukánál sem. De ha valakinek mankóra van szüksége, jó ha tudja, hogy nincsen egyedül. Jó ha tudja, hogy nem hibás, nem bűnös, ha fél. És hogy van segítség.

Kónya Barbara babamasszázs tanfolyamáról itt tájékozódhatsz bővebben

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×