Muszlim utasok védték meg Keresztény társaikat, amikor rájuk támadt az Al-Sabaab

Szélsőséges fanatikusok egy csoportja támadt egy Észak-kelet Kenyában közlekedő távolsági buszra. A buszon utazó muszlimokat azonban nem rémítették meg a fegyverüket lóbáló terroristák, akik azt követelték, hogy mutassanak rá, a buszon velük együtt utazó keresztényekre. Akkor sem adták ki társaikat, amikor a terroristák azzal fenyegették őket, hogy mindenkit kivégeznek.

Az eset még 2014-ben történt, de Shukri Farah buszsofőr úgy emlékszik mindenre, mintha tegnap történt volna. 

Shukri Farah – a buszsofőr – elmondása szerint, a buszon utazó muszlimok testükkel takarták a keresztény utasokat, sokan közülük ruhát is cseréltek keresztény társaikkal, hogy azok könnyebben olvadhassanak egyé a tömeggel.

“Az út nem valami jó arrafelé, ezért le kellett lassítanom, hogy át tudjunk kelni hepehupás részeken. A visszapillantóba nézve, észrevettem három katonai uniformist viselő alakot…”- idézi fel a történteket Shukri.

“Be is szóltam a központba, hogy megtudjam, mit keresnek katonák arrafelé, de mielőtt választ kaphattam volna, tüzet nyitottak ránk.”

 Al Shabaab tiszt Mohamed Mohamud más néven Sheik Dulayadayn   Photo: REUTERS

A tíz Shabaab harcos - Mandera közelében – egyszerre nyitott tüzet a buszra, megsebesítve többek közt a buszsofőr lábát is, így az kénytelen volt megállítani a járművet.

“Nem volt mit tenni, megállítottam a buszt és szóltam az utasoknak. Megkértük a járaton utazó muszlimokat, hogy takarják el nem muszlim társaikat, mielőtt a terroristák ideérnek. A férfiak kabátokkal és pólókkal takarták el fejüket, a muszlim asszonyok pedig, odaadták tartalék ruháikat a nőknek és kislányoknak.” számolt be a Kenya’s Daily Nation hírújság.

Ketten veszítették életüket az incidens során. Az egyiküket menekülés közben érte a gyilkos golyó, míg a másikat azért végezték ki, mert nem tudta recitálni (pontosan idézni) a Koránt. A terroristák ezt követően felszálltak a buszra és azt követelték az muszlim utasoktól, hogy húzódjanak el keresztény társaiktól.

De a buszon utazó muszlimok nem tettek eleget a követelésnek.

"Nem mozdultunk mellőlük, sőt közelebb húzódtunk egymáshoz." - mondta Abdi Mohamud az egyik túlélő.

"A terroristák azzal fenyegettek, hogy mindnyájunkkal végeznek, ha nem adjuk ki a keresztényeket, de mi nem tágítottunk. Végül megunták a patt helyzetet és tovább álltak, de előbb még mindenkit megfenyegettek: „Még visszatérünk!” – mondták…"

“Mivel mindannyian muszlimnak voltunk öltözve, a támadók nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy ki muszlim és ki nem. Szerencsére sokkal kevesebben voltak, mint mi…” – idézte fel emlékeit Farah.

Pontosan tisztában voltak azzal, mekkora kockázatot is vállalnak.

“Ezek az emberek nem tréfálnak. Nem ajánlatos packázni velük. Csak arra volt időnk, hogy ruhát adjunk a nem muszlimoknak és úgy üljünk a buszban, hogy ne lehessen azonnal kiszúrni őket. De egy szót sem mertünk szólni. Csendben tagadtuk meg a parancsukat…”

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×