Az alacsonyabbak tovább élnek?

Az alacsonyabb emberek tovább élnek, állítja egy tanulmány, ami kimutatta, hogy a hosszú életet biztosító FOXO3 gén a fejlődés korai szakaszában kisebb testméretet eredményez,…

Az alacsonyabb emberek tovább élnek, állítja egy tanulmány, ami kimutatta, hogy a hosszú életet biztosító FOXO3 gén a fejlődés korai szakaszában kisebb testméretet eredményez, amihez alacsonyabb vérinzulin szintek társulnak, és a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

alacsonyakkiemelt

“Két csoportra osztjuk az embereket – az 5 láb 2 hüvelyk (158 centiméter) vagy annál alacsonyabbakra, és az 5 láb 4 hüvely (163 centiméter) és annál magasabbakra” – mondta dr. Bradley Willcox, a tanulmány egyik felügyelője, a Hawaii Egyetem professzora. “Az 5’2″ és annál alacsonyabbak életek a legtovább. Minél magasabb vagy, annál rövidebb az életed.” A tanulmány az 1965-ben indult Kuakini Honolulu Szív Program adatait használta fel, melyben több mint 8000 japán ősöktől származó, 1900 és 1919 között született amerikai férfit követtek nyomon közel 50 éven át, epidemiológiai és klinikai adatokat is rögzítve.

A PLOS ONE lektorált tudományos szakportálon közzétett tanulmány a FOXO3 gén fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. “Ez a tanulmány elsőként mutatja be, hogy a testméret is ehhez a génhez kapcsolódik” – mondta Willcox. “Ezt már ismertük az öregedés állat-modelljeiből, azonban nem ismertük az emberek esetében. Ugyanolyan, illetve kissé eltérő változattal rendelkezünk, mint az egerek, gyűrűsférgek, legyek, vagy akár az élesztő, ami minden egyes fajnál fontos szerepet tölt be a hosszú élet szempontjából”

[adsense]

Willcox megjegyezte, nincs olyan magasság, vagy korcsoport, amit a tanulmány hátrányosnak minősítene, részben azért, mert a testmagasságtól függetlenül folytatható egészséges életmód, ami jobban ellensúlyozza az adott FOXO3 genotípust, mint maga a FOXO3 gén hosszú élet elősegítő funkciója. Honoluluban egyébként rendkívül magas életkorokat élnek meg az emberek, az Egyesült Államokban szinte egyedülállóan. A tanulmányban vizsgált emberek közül közel 1200 férfi érte el a 90 vagy 100 éves kort, közülük körülbelül 250-en ma is élnek.

Forrás: sg.hu