Franciaország hatalmas lépést tesz a zöld-energia felé! 1000 kilométernyi közutat borítanak majd be napelemmel

A francia kormány hatalmas lépést tesz a zöld-energiára való átállás felé. A 2015-ös klímacsúcson meghatározott értékek elérése érdekében forradalmi technológia bevezetésére készülnek.

Olyan útburkolatot fejlesztettek ki, ami képes felvenni és hasznosítani a napenergiát. Mindezt első körben közel 1000 kilométeren szeretnék telepíteni. Céljuk, hogy legalább 5 millió embert láthassanak el megújuló energiaforrásból származó energiával.

A projekthez egy úgynevezett photovoltaikus járólapot fognak használni, amit egy francia fejlesztőcég, a Colas fejlesztett ki 2015 végén.  Ezzel a megoldással szeretnék felvenni a versenyt az olajpiaccal – ami az utóbbi időben újra erőre kapott, hála az olajár jelentős csökkenésének. A technológia forradalmi újítása abban rejlik, hogy a „járólapokat” fel lehet ragasztani a már meglévő aszfaltra, így nem kell jelentős pénzt fektetni az utak átalakításba. A napelem lapok polikristályos technológiával készültek. Nagyon fontos volt, hogy a burkolat elég strapabíró legyen, így a polikristályos burkolólapokat úgy fejlesztették ki, hogy azok szinte bármilyen közlekedési eszközt elbírnak – legyen szó egy kerékpárról, vagy akár egy 20 tonnás teherautóról. A gyártók szerint – hála a rigorózus teszteknek és a folyamatos fejlesztéseknek – a napelemek, akár 20 évig is működőképesek maradnak majd.

Franciaország nem az első hely, ahol hasonló megoldásokkal kísérleteznek. Hollandiában már 2014 óta használnak hasonló technológiát, igaz a hollandok még csak a bicikli utakat alakították át.