Bebizonyosodott, hogy óceán van a Szaturnusz holdján!

Mit gondolsz elérhetetlen távolságban van a Szaturnusz holdja? Meghökkentő, de egyáltalán nincs olyan messze, mint ahogy azt elsőre gondolnánk!
A New Horizons űrszonda 28 hónap alatt érte el a Szaturnuszt!

A 28 hónap azért is kiemelkedő időtartam mert a Szaturnusz (ha legközelebb esik a Földhöz) 1,2 billió kilométerre van a Földtől.

Nos, ebben a megvilágításban már érdekfeszítő lehet, hogy óceánt találtak a Szaturnusz Enceladus nevű holdján.
A kutatások természetesen most is folynak, de az eddigi eredményeket szinte biztosra veszik.

Az Enceladus megfigyelését végző szakemberek megállapították, hogy geológiailag aktív és a déli sarkon megfigyelt gőz és egyéb kiáramlások feltételezhetően egy felszín alatti óceán miatt képződnek.

Jelenlegi állapot szerint az óceán méretét is sikerült meghatározni, melyet ezek alapján érdemes globális óceánnak nevezni.

Ezt a feltételezést gravitációs adatokból és mérésekből állapították meg az alábbi megfigyeléssel:

Az Enceladus Szaturnusz körüli keringési pályájának bizonyos szakaszain eltérő sebességet figyeltek meg, sőt a gázóriás még képes arra is, hogy megmozdítsa azt megszokott pályájáról.

Ez a megfigyelés egyféleképpen magyarázható: a felszínt borító jégtakaró nem éri el a kőzetmagot, ami arra utal, hogy folyékony víz van a jégtakaró alatt.

[[adsense]]

Régebbi kutatási adatok alapján úgy gondolták, hogy csak a déli sarki területe alatt van óceán, de a mostani tanulmány alapján a jégtakaró alatti teljes területen megtalálható, ugyanis, ha a jég elérné a magot, akkor a rángások intenzitása is sokkal kisebb lenne, mint most.

Arra egyelőre nincs magyarázat, hogy a megfigyelt globális óceán miért képes folyékony állapotban maradni.

Reméljük hamarosan újabb adatok fognak napvilágot látni az Enceladus kapcsán, ugyanis a Cassini űrszonda október végén egészen 49 km-es távolságból fogja tovább gyűjteni az adatokat.