Echinacea - az immunrendszer barátja, a bio-antibiotikum

Az Echinacea - vagy Kasvirág - egy Észak-Amerikából származó növény, mely az Indiánok ősi bölcsességét hordozza. Csodálatos bio-antibiotikum, számos előnyös hatása mellett kiemelkedően fontos bio-antibiotikum és immunstimuláns.

A huszadik században az antibiotikumok miatt csökkent a kereslet irántuk, majd amikor német kutatók kimutatták immunstimuláns hatását, újra felkapottá vált.

Jól példázza az évelő növény gyógyító erejét, hogy az indiánok még a kígyómérgekkel szemben is nagy sikerrel tudták alkalmazni az echinaceat. Néhány száz év alatt a kasvirág Európában is talajba fúrta gyökerét, azonban sokan inkább dísznövényként ismerik ezt a fészekvirágzatú növényt, mely egyre inkább nevezetes gyógyító hatásáról. Bár a növényt őshazájában Észak-Amerikában, kezdetben csak az indiánok tartották nagyra, a későbbi telepesek már bátran és következetesen használták azt a vírusos eredetű megbetegedések és különféle sérülések alkalmával. [adsense]

Az echinacea 17 fajtája közül leginkább a bíbor-, valamint a keskenylevelű kasvirágot használják gyógyászati célokra. Az esetek nagy többségében az echinaceagyökeret, vagy magát az egész növényt dolgozzák fel, s alkohol-tinktúrás cseppeket, teát vagy épp tablettát állítanak elő a rikító színekben pompázó kasvirágból. Az echinacea kivonata  vírusellenes, baktériumellenes, gombaellenes hatóanyagokat is tartalmaz.  Bizonyos származékai gátolják a hialuronidáz enzimet, ebből fakad sebgyógyulást serkentő hatása. Hatásos megfázás, felső légúti betegségek esetén, ha a betegség kezdetétől szedjük, ilyenkor gyorsítja a betegség lefolyását és enyhíti a tüneteket. Egy megfázásra hajlamos kísérleti csoportnak ugyanis 8 héten keresztül adagoltak kasvirág-kivonatot, s így körükben 35%-al csökkent a megfázás gyakorisága, mint a kontrollcsoportnál.
 
Ugyanakkor a kasvirág kiválóan alkalmas húgyúti-, valamint légúti fertőzések esetében is, de a gombás megbetegedéseket és a makacsul hasogató középfülgyulladást is remekül csillapítja és gyógyítja ez a 60-180 cm magasságú növény. Mivel gyulladáscsökkentő és immunstimuláns, előnyös lehet torokgyulladás esetén szopogatós tablettaként alkalmazni. A kasvirág-kezelés időtartama nem lehet nyolc hétnél hosszabb.  
 
Külsőleg törtnő alkalmazásáról minden esetben célszerű orvossal is egyeztetni, de – akár kenőcs formájában  ̶  alkalmazhatjuk különböző sérülések, horzsolások esetén, vagy a szájüregben kialakult fertőzések leküzdésére is megfelelő a kasvirág-kivonat, amennyiben rendszeresen gargalizálunk a tinktúrával. Ha hosszabb utazásra készülünk, esetleg trópusi ország felé vesszük az irányt semmiképp nem hagyjuk ki az „elsősegély-felszerelésünkből” az echinacea-cseppeket. Az alváshiány, a hőmérséklet-ingadozás és az időeltolódás ugyanis keményen megbolygatja idegrendszerünket, ezzel utat nyitva a fertőzéseknek.
 
Ne hagyjuk, hogy az utazást követő napokban egy esetleges fertőzés legyűrjön minket a lábunkról, használjunk az ilyen esetekben is kasvirág-kivonatot és meglátjuk, szervezetünk hálás lesz, hiszen még a regenerálódás is gyorsabban megy végbe egy felkészült immunrendszerrel. Mivel a kasvirág az immunrendszert serkenti, túlműködő immunrendszer (tehát a különféle autoimmun betegségek) esetén ne használják, mert csak ronthat a helyzeten. Vonatkozik ez: AIDS, szklerózis multiplex, leukémia, TBC és kollagénbetegségek fennállása valamint szervátültetés esetén is.
 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×