Téged eléggé szeretett az édesanyád?! Ha nem, ez a 7 trauma Téged is érinthet!

Sajnos manapság az emberek (és főleg a nők) legnagyobb része kisebbrendűségi érzéssel küzd, és úgy gondolja, hogy ő kevésbé értékes. És ez még csak egyike annak a 7 fő traumának, amit a nem kellően szerető anyai háttér okozhat…Ha eléggé szeretett az anyukád, nagyon kicsi az esélye, hogy Te is szenvedsz ezektől!!

Azok az emberek, akik úgy nőnek fel, hogy nem kapnak elég szeretetet, érzelmi biztonságot, később felnőtt korukban, érzelmileg labilisek, és önbizalomhiányosak lesznek. A legrosszabb az egészben az, hogy felnőtt korban azt hiszik, hogy a hiba bennük van, és nem gondolnak arra, hogy az önbizalomhiány egy gyerekkori állapot eredménye.

A pszichológusok azonban régóta tudják, hogy a kisebbrendűségi érzés gyökerei a szülőkkel való kapcsolatra vezethetők vissza.

Nyilván nem újdonság, hogy gyerekkorunkban a szülők világnézete határozza meg a világról és önmagunkról kialakított képünket. Ha a szüleink nem tudták, vagy nem akarták kifejezni a szeretetüket, akkor nagy rá az esély, hogy mi is érzelmi hiányosságokkal nőttünk fel, ami a jelenben is számos traumánk forrása lehet.

Milyen következménye lehet egy érzelemszegény gyerekkori környezetnek?

 

1. Önbizalomhiány

Ha gyerekként mindig csak kritikát kapunk, pl. hogy nem tanulsz elég jól, nem elég szép a hajad, ronda ruhákban jársz, stb., akkor ez az elégedetlenség felnőttkorban átveszi az uralmat az életedben. Mindig azt fogod érezni, amit gyerekkorodban is sokat hallottál: nem vagy elég jó, elég szép, elég okos!!

 

2. Nem bízol meg a környezetedben

Az anyával való kapcsolatból következik az is, ha felnőttként nem bízol meg másokban, vagy mindig hátsó szándékot feltételezel a cselekedeteik mögött. Ha gyerekként nem éltél stabil érzelmi háttérrel rendelkező családban, akkor felnőttként is szélsőségesek lehetnek a társas és a szerelmi kapcsolataid.

 

3. Nehezen ismered fel a korlátaidat

Ha egy érzelmileg elérhetetlen anya mellett nőttél fel, akinek állandóan könyörögni kellett a szeretetéért, akkor felnőttként igen nehezen boldogulsz a világban. Ilyenkor lesz az ember súlyosan féltékeny, elutasító, zárkózott, bizonytalan, de előfordulhat az is, hogy túlságosan sűrűn váltogatja a partnereit!!

 

4. Képtelen vagy megfelelően értékelni önmagad

Ha egy olyan anya nevel, aki folyton csak a saját kudarcairól beszél, állandóan az élet negatívumait emlegeti, akkor hajlamos leszel felnőttként arra, hogy csak a rosszat vedd észre magadban, és a világban is. Felnőttként a kapcsolataidban eluralkodhat a passzivitás, és képtelen lehetsz együttérezni másokkal.

“Csúnya és kövér vagyok” – fogod mondani azért, mert anyád is állandóan ezt mondta. Az ilyen embereknek alacsony az önértékelésük, és komoly gát alakult ki bennünk. Éppen ezért sokan változtatni sem képesek a helyzeten.

 

5. Állandó határozatlanság

Az önbizalomhiány, és a félelem állandó határozatlansághoz vezethet. Ebben az állapotban pedig lehetetlen, hogy egy érzelmileg stabil párkapcsolatot alakíts ki. Az érzelmileg instabil emberek mindent megtesznek azért, hogy boldog párkapcsolatot alakítsanak ki, küzdenek érte, de sokat szenvednek.

 

6. Túlérzékenység

Azok az nők, akik nem kapnak elég anyai szeretetet, túlérzékenyek lesznek. Könnyen a szívükre vesznek mindent, ha valaki negatív megjegyzést tesz rájuk, könnyen feltépheti egyetlen szóval a múlt összes sebeit.

 

7. Amilyen kapcsolatod volt az anyáddal, olyanok lesznek a jövőbeli kapcsolataid is

Nem hiába tartják úgy, hogy “nézd meg az anyját, és vedd el a lányát”. A legtöbb esetben az anya-lánya kapcsolatból egyenesen lehet következtetni a (szomorú) jövőképre. Ugyanannyi, és ugyanolyan érzelmeket fog belevinni egy nő a házasságába, mint amennyit otthonról kapott. Az önbizalomhiány, önértékelési problémák, kishitűség stb. nem múlik el egyik napról a másikra.

 

Ha hasznosnak találtad, ne felejtsd el megosztani!

 

A kép illusztráció!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×