Ez a találmány lehet az utolsó esélyünk arra, hogy a mai 20-as generáció is megélhesse a 70-et

Képzeljetek el egy megoldást, ami segíthet megoldani az egyik legnagyobb problémát a városiasodott társadalmunk életében. Kifejlesztettek egy szintetikus levelet, ami képes a levegő széndioxid tartalmát magába szívva – akár az élő növények – oxigént előállítani.

Julian Melchiorri végzős hallgató a Tufts Egyetemen. A fiúról nem sokat hallhattunk, mostanáig. Napvilágot látott ugyanis az egyetem kutatóival közösen kifejlesztett munkája, a mesterséges levél! 

Selymet és egy speciális fehérjét – egy algákban található anyagot – használtak fel arra, hogy létrehozza a mesterséges levelet. Ahogy az élő növények levelei, úgy a szintetikus levél is képes, fény hatására, oxigénné alakítani a – megnövekedett káros anyag kibocsátás következtében felhalmozódott -széndioxidot.

A leveleket úgy tervezeték, hogy épületek külső és belső felületének burkolataként is használható legyen. Így, lélegző, szintetikus fákká alakíthatnánk, a hatalmas felhőkarcolókat, stadionokat és más épületeket.

Így nézne ki egy épület, ami közben úgy működne, mint egy erdő – Julian Melchiorri

A találmány az űrkutatásban is nagyon sokat segíthet. A növényeket termeszteni a súlytalanság állapotában nagyon bonyolult, nélkülük viszont nehezen megoldható, hogy az űrhajósoknak legyen elég oxigénjük egy hosszútávú űrutazás során. A mesterséges levél viszont a súlytalanságban is működik, így ki lehet vele "tapétázni" az űrhajó belsejét.