Ezt kell tenned, ha Neked is jár a súlyos fogyatékosság utáni adókedvezmény! Gyakorlati segítség!

Korábban írtunk arról, hogy több ezer magyarnak járhat akár 352 ezer forint is egy összegben! Ha a betegséged szerepel a listán, nincs más dolgod, mint, hogy igényeled a kedvezményt a cikkben leírtak szerint.

Korábban írtunk arról, hogy több ezer magyarnak járhat akár 352 ezer forint is egy összegben! Ha a betegséged szerepel a listán, nincs más dolgod, mint, hogy igényeled az adókedvezményt az alábbiak leírtak szerint:

Először is, az adókedvezmény igényléséhez külön orvosi igazolást kell kérned (kivéve, ha fogyatékossági támogatásban részesülsz, mert ebben az esetben az ezt megállapító határozat pótolja az orvosi igazolást).

Az orvosi igazolást kiadhatja szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció (a leleteid, ambuláns lapok) alapján a háziorvosod.

Ha megvan az igazolás a listán szereplő betegségről, azt egyszerűen csak meg kell őrizned (nem kell leadnod senkinek), és ennek birtokában

  • ha alkalmazott vagy,  “Adóelőleg-nyilatkozatot” kell kitöltened, arról, hogy kéred a súlyos fogyatékosság adókedvezményt a béred számításakor.
  • ha nem alkalmazott vagy, hanem az adóbevallásodat könyvelő készíti (vagy te magad), akkor a bevallásban kell megjelölni a kedvezményt. 

Ha a betegséged már évekkel ezelőtt diagnosztizálták, de csak most értesültél az adókedvezményről, akkor a korábbi évek adóbevallásait lehet önellenőrzéssel módosítani, és vissza tudod igényelni az adót.

Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani!