Lehet, ez a hormon akadályozza meg, hogy le tudj fogyni. Eláruljuk hogy “kapcsold ki”:

Van, aki egész életében fogyókúrázik, és odafigyel a táplálkozására is, mégsem tud lefogyni. Lehetséges, hogy ez a hormon az oka annak, hogy a diétáid, és fogyókúráid sorba csődölnek be.

Van, aki egész életében fogyókúrázik, és odafigyel a táplálkozására is, mégsem tud lefogyni. Lehetséges, hogy a leptin hormon az oka annak, hogy a diétáid, és fogyókúráid sorba csődölnek be.

A legfontosabb zsírégető hormonunk a leptin, ez irányítja a fogyásunk. Minden más zsírégető hormont a leptin irányít, s a szervezet zsírégető képességét is kontrollálja. Amikor elkezdünk fogyókúrázni, lecsökken a kalóriabevitelünk, leesik a leptinszintünk, és a szervezet zsírégetőképessége megromlik.

Kutatások alapján kimutatták, hogy 7 napos diéta során akár 50%-al is csökkenhet a leptinszintünk. Ha csökken a kalóriabevitel, a szervezet az elraktározott zsírt erőforrásnak tekinti, és semmiképp nem akar megszabadulni tőle.

Minél több zsírtól szabadulunk meg, annál nagyobb veszélyt érzékel a szervezetünk, és annál jobban ragaszkodik a meglévő zsírréteghez.

A tudomány mai állása szerint kimutatták, hogy a sok feldolgozott élelmiszernek köszönhetően az emberek nagyrészénél egy úgynevezett leptin-rezisztencia alakult ki. Vagyis a leptin szint magas, de a leptin receptorok nem működnek megfelelően, ezért nagyon lecsökken a zsírégető képesség.

Próbáljuk mellőzni a feldolgozott élelmiszereket annak érdekében, hogy helyreálljon a szervezetünk működése. Szakértők szerint, a nagy fogyókúra közepette érdemes beiktatni hetente egyszer egy bűnözési napot, ilyenkor azt eszünk, amit csak akarunk.

Ehetjük a tiltott kedvenceinket, a pizzát, fagylaltot, csokit stb. Kutatások alapján bebizonyították, hogy a lecsökkent leptinszintet megemelhetjük, ha időszakosan magas kalóriatartalmú ételeket fogyasztunk. A megemelkedett leptinszinttel együtt pedig beindul a zsírégetés is. Vigyázzunk ne tartsunk túl sok ilyen napot, mert akkor pont az ellenkezőjét érjük el.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×