Négy veszélyes, komoly fertőzés, amelyet a körömrágás miatt kaphatsz:

Tudjuk jól, hogy a tövig rágott körmök egyáltalán nem mutatnak szépen, azonban az már meglepő információ lehet, hogy vannak olyan veszélyes fertőzések, amelyek

A körömrágás bár csúnya, de ártalmatlan szokásnak tűnhet. Sajnos a 10-18 éves gyermekek és fiatalok közel felére jellemző és szép számmal vannak felnőttek is, akik nem tudnak leszokni róla.

Tudjuk jól, hogy a tövig rágott körmök egyáltalán nem mutatnak szépen, azonban az már meglepő információ lehet, hogy vannak olyan veszélyes fertőzések, amelyek éppen ennek a rossz szokásnak a talaján alakulnak ki.

1. Staphylococcus aureus

A Staphylococcus aureus egy olyan típusú baktérium, amely előfordul a bőr felszínén és a körmök alatt is. Azok, akik rendszeresen rágják a körmüket, nagyobb eséllyel fertőződhetnek, akár sebeket ejtve az ujjon, rendszeresen a véráramba juttatva őket. Kezeletlenül a következők okozhatják:

  • tályogok a bőrön
  • légúti fertőzések
  • ételmérgezés szerű tünetek

A Staphylococcus aureus-szal kapcsolatban az egyik legproblémásabb tény, hogy antibiotikum-rezisztens törzsek is vannak közöttük, amelyekre a gyógyszerek nem hatnak.

2. Escherichia coli

Az E. coli egy közismert, csúnya baktérium, amely számos fertőzést okozhat. Az alsó bélszakaszokban fordul elő leginkább, így a székletben is jelen van. A fertőzések nagy része nem megfelelő kézmosás miatt alakul ki. Ha egy ilyen kézmosás után az illető a körmét kezdi el rágni, fennáll a kockázata a fertőzésnek. Súlyos véres hasmenést is okozhat.

3. Herpesz az ujjakon

Ezt az állapotot a Herpes simplex vírus, okozza, amely az ajak herpeszért is felelős. A felnőttek nagyjából 40%-a hordozza magában a vírust. Ha valaki rendszeresen a szájába veszi az ujjait, azzal növeli a fertőzés kockázatát. Tünetei:

  • ujjak duzzanata, vörössége
  • sérülések az ujjakon a körömágy mellett
  • láz
  • duzzadt nyirokcsomók

A herpesz ugyan nem életveszélyes, de nagyon fertőző. Ha a herpesz kézen fordul elő, sokkal nagyobb a valószínűsége az átadásnak, mint egy száj herpesz esetén. Ha egyszer előfordul, akkor a hátralévő életben bármikor újra előjöhet.

4. Candida parapsilosis

Ez egy gombafaj, amely a bőrön és a körmök alatt is megtalálható és az egész szervezetben képes fertőzéseket okozni. A kézről az emésztőrendszerbe juthat, ugyanakkor a szisztémás fertőzés érintheti a szívet, agyat, csontokat és a szemet is. Akár végzetes is lehet. Előfordulhat, hogy hosszas gombaellenes kezelésre szorul az érintett és a köröm eltávolítás is szükségessé válhat.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×