Hatékony gyógynövény a bodza

A bodzát különösebben nem kell bemutatni senkinek. Tavasz vége felé a bodzaszörp neve sokaknak ismerősen cseng, de vajon hányan tudják azt, hogy milyen gyógyító hatásai vannak enne…

A bodzát különösebben nem kell bemutatni senkinek. Tavasz vége felé a bodzaszörp neve sokaknak ismerősen cseng, de vajon hányan tudják azt, hogy milyen gyógyító hatásai vannak ennek a növénynek.

bodza egy 3-7 méter magas bokor vagy kisebb fa. A törzs alján a kéreg világosbarna, és szürkés-fehér színű a felső részen.
A levelek egymással szemben helyezkednek el, szárnyaltak, kihegyesedők, finoman fogazottak és sötét zöld színűek.
A fehéres-sárgás virágok bogyós gyümölccsé fejlődnek, melyek előbb zöld színűek, majd vöröses-barnák, végül fényes fekete színűek lesznek.

bodza

Gyógyhatásainak se szeri se száma, a talajt is javítja, finom illatú, esztétikus és szinte bárhol megterem.
Általánosságban elmondható, hogy az egész növényt felhasználják a gyógyszeriparban vagy élelmiszerként is.

Az angolszász kultúrkörben nagy erővel ruházzák fel e növényt: nem vághatjuk ki és nem égethetjük el. Ha nem mondunk imát Bodza-anyához, miközben elpusztítjuk a növényt, akkor az visszatér és bosszút áll, megátkoz minket. A bodza varázserejének tisztelete máig nem veszett ki az angolokból, elég arra gondolnunk, hogy a világsikerű Harry Potter történet főgonoszát csak egy bodzából készített varázspálcával tudták elpusztítani, mely minden pálcák legerősebbike. 
A bodzának persze nem csak varázs-, de gyógyereje is van, mi több, e gyógyerő meglehetősen széleskörű, és szerencsénkre a kúra sem borzasztó, hiszen a bodza termése és virágzata egyaránt ízletes ételek és italok alapanyaga.

A bodza terápiás használata és gyógyhatásai:

 • Az indiánok fertőzések kezelésére használták a bodzát.
 • Leggyakrabban a nátha orrfolyás és torokfájás tüneteinek kezelésére használják, valamint segít csökkenteni a lázat, izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit.
 • Ez a gyógynövény hatékony méregtelenítő, és úgy vélik, hogy segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések. Folyadékként is felhasználják a bodzáta bőrre, mint általános vérzéscsillapítót.
 • A tanulmányok azt mutatják, hogy a bodza kivonat hatékony kezelés az influenzára. A bodza virágát hagyományosan megfázás, influenza és láz kezelésére használják, mivel erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz. A közelmúltban tesztelték a bogyó egyik elfogadott kivonatát, és kimutatták, hogy jelentős javulást hozott az influenza tüneteinél 2-3 nap leforgása alatt.
 • Gyógynövény-kezelésként használják székrekedés esetében. Itt nálunk Európában gyakran használják enyhe hashajtóként és vízhajtóként, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségét tekintve is.
 • Kimutatták a bodzáról, hogy antibiotikum kezeléssel együtt, jótékony hatással van a szinusz fertőzésekre.
 • A magas koleszterinszintben szenvedőket vizsgálva, korai jelentések szerint a bodzaszörp csökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint”.
 • bodza öregedés-gátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
 • Gyógynövényként is használják, immunrendszer-erősítő. A fekete bodza ösztönzi az egészséges immunreakciót a nem kívánt organizmusok ellen, melyek influenza-szerű tüneteket okoznak. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal.
 • bodza tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben. 

[adsense]

A bodza alkalmazása

 • Folyékony bodza kivonat: A folyékony bodza kivonatot 5 ml-től (gyerekeknél) 10 ml-ig (felnőtteknél) adagokban igyuk naponta kétszer, és lehet keverni más gyümölcslevekkel.
 • Bodza tea: A tea elkészítéséhez, forralj fel 3-5 g szárított virágot 250 ml (1 csésze) vízben, és főzd 10-15 percig. Naponta háromszor is ihatjuk ezt a teát.
 • A bodza kérge vagy a gyökér kérge: A kérget is gyökeret frissen kell használni. Használjunk 5 ml kérget vagy gyökeret fél csésze, forrásban lévő vízhez. Ne igyunk többet egy nap, mint egy csészével, és egy alkalommal csak egy kortyot fogyasszunk.
 • bodza gyakran kapható tinktúrák, folyékony kivonatok, tabletták, szörpök, nemzetközileg elfogadott kivonatú kapszulák és torok sprayek formájában.

Esetleges mellékhatásai

-A friss bodza nyers bogyói ehetők, de hányingert és/vagy hányást is okozhatnak.
-Helyes használat esetén, nincsenek ismert mellékhatások vagy reakciók a bodzával szemben.
-Egyesek szédülésről, kábulásról számoltak be, amikor hashajtóként használták a bodzát.

Hogyan gyűjtsük, hogyan használjuk
A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a bogernyő szélén lévő virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak (május-június). A bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a harmattól nedves virágzatokat gyűjtjük, akkor a virágok szárítás közben megbarnulnak.