Házilag készített gyógymézek

A jó minőségű termelői mézhez hozzáadott fűszer- és gyógynövényekkel házilag is kiváló hatású gyógymézeket készíthetünk, méghozzá nagyon egyszerűen.

A méz évezredek óta fontos…

A jó minőségű termelői mézhez hozzáadott fűszer- és gyógynövényekkel házilag is kiváló hatású gyógymézeket készíthetünk, méghozzá nagyon egyszerűen.

viragmezz

A méz évezredek óta fontos gyógytápláléka az emberiségnek. Számos régészeti lelet (spanyolországi sziklarajzok, Ebers-papirusz, ószövetségi leírások) igazolja a méhészkedés, mézgyűjtés és a sokoldalú mézfelhasználás történetét. A méz igen jól eltartható, értékes élelmiszer. Jó példa erre a Paestumban (Nápoly mellett) egy régi görögtemplom romjai között talált, 2300 éves, de még magas élvezeti értékkel bíró mézlelet.

A méz ásványi anyagokat (vas, réz, mangán, szilícium, klór, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, magnézium), vitaminokat (B1, 2, 3, 6, C), illóolajokat, enzimeket, fehérjét, invertcukrot (glükóz és fruktóz keveréke) tartalmaz. Minél sötétebb a méz színe, annál magasabb az ásványi anyag tartalma (erdei mézek, vegyes virágmézek, gesztenyemézek). Fokozatos felszívódása miatt a szervezetet kevéssé terheli meg, jól tolerálják a gyerekek is. Nem izgatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, enyhén nyugtató hatása is van. Vérszegénység, keringési problémák, szívpanaszok, vesepanaszok, légúti megbetegedések, felfekvések, bőrsérülések kezelésére is hasznos. A méz baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása miatt rendkívül hatásos, természetes fertőtlenítő is. Erősen ozmotikus hatása miatt alkalmas sebgyógyításra is.

[adsense]

A különböző mézfajták más-más specifikus gyógyhatásúak. Például a gesztenyeméz visszér, vérszegénység, az akác- és repceméz gyomorsav problémák, a vöröshere méz hasmenés ellen, a fenyőméz légúttisztító, a hársméz megfázásos állapotokban bír gyógyhatással. A mentaméz bél-, epe- és gyomorgörcsök esetén hatásos. Igen jó gyógyhatással bírnak a különböző vegyes virágmézek, mivel sok összetevőjük valamennyi pozitív hatása érvényesül fogyasztásuk során.

A nyár bőven ellát minket friss fűszer- és gyógynövényekkel, nyílnak a szebbnél-szebb kerti és mezei virágok. Használjuk ki a természet adta lehetőségeket, készítsünk magunk gyógymézeket! Ügyeljünk rá, hogy csak megbízható helyről származó, kiváló minőségű termelői mézet használjunk alapanyagként!

A tisztára mosott csavaros üvegekbe helyezzük a növényi részeket (föld ne legyen rajta és szárazon kerüljenek az üvegekbe), öntsük fel mézzel, címkézzük fel és állítsuk sötét helyre. 2-3 hét után célszerű átszűrni a mézeket. Ez viszonylag könnyű, mert a növényi részek áztatása során a méz víztartalma megnő, így állaga felhígul (a minősége nem romlik).

NÉHÁNY FELHASZNÁLHATÓ ISMERT NÖVÉNY ÉS GYÓGYHATÁSAIK:

– levendulavirág: nyugtató hatású, gyerekeknek is adható lefekvés előtt, langyos tejben elkeverve,
– bodzavirág: meghűléses állapotokban, lázas betegségek esetén, önmagában fogyasztva, vagy tea ízesítőjeként,
– medvehagyma levele: keringésjavító, szíverősítő, ízesíthető vele galagonya tea, ami kiváló szívgyógyszer,
– rozmaring: élénkítő, vérnyomásemelő hatású,
– kakukkfű: köhögés csillapítására, önállóan vagy teában, tejben fogyasztva hatásos,
– ibolya virág: rendkívül kellemes ízű, torokfájás esetén hatásos,
– zsálya: megfázás és torokfájás esetén kiváló gyógyszer,
– lándzsás útifű: köhögéscsillapító hatású, önmagában vagy tea ízesítőjeként,
– édeskömény: emésztési problémák kezelésére ajánlott,
– menta: gyomor-, epe- és bélgörcsök esetén hatásos gyógyír,
– homoktövis termése: igen magas C-vitamintartalmú készítményt kapunk, immunerősítésre, meghűléses állapotok kezelésére alkalmas.

Ajánlott írások:
A FAHÉJAS MÉZ ENNYI MINDENRE KÉPES

A méz igen jól oldja a lipofil hatóanyagokat, illóolajokat.  Íze miatt könnyen adhatjuk gyerekeknek, idős vagy beteg embereknek. A gyógymézek elkészítése egyszerű, mindenképp érdemes próbálkozni elkészítésükkel.

Ősszel és télen nagy hasznát vesszük majd a magunk készítette gyógymézeknek. Minőségüket kb. egy1 évig megőrzik.

Forrás: www.sokszinuvidek.hu