Káros anyag az új ruhákban?

A ruháink gyártás közben több mint 200 vegyi anyaggal érintkeznek. Ezek pedig sajnos bekerülhetnek szekrényünkbe is, és érintkezhetnek testfelületünkkel. Mossuk ki mindenképpen ruháinkat, mielőtt először felvennénk őket, így nagyrészt megszabadulhatunk a káros anyagoktól.

Növényvédő szerek, mérgező festékek és formaldehidek lehetnek ruháinkban. A norvég fogyasztóvédelem több gyermek ruházatot is tesztelt és sok közüle több mint három fajta káros anyagot talált, melyek az alábbi betegségek kiváltója is lehet: rák, cukorbetegség, meddőség. Mivel lehet megelőzni, hogy olyan ruhát vásároljunk, ami tartalmazza a káros anyagokat?

1. Használjunk természetes anyagból készült ruhákat – inkább válasszuk a gyapjú, pamut, len, kender ruhákat a műanyag és nylon anyagok helyett, melyek sokszor petróleumból és szénből vannak előállítva.

2. Ne vásároljunk olyan ruhaneműt, amelyik nem ráncosodik, és nem kell vasalni – ezek ugyanis olyan fluorozott vegyi anyagokat (PFC) tartalmaznak, mint a teflon serpenyők vagy a szőnyegek. A PFC-k többek közt akadályozzák a szervezet normális fejlődését, a növekedést.

3. Mindig mossuk ki a ruhát, mielőtt használnánk – használjunk vegyszermentes tisztítási módot.

4. Vásároljunk inkább használt terméket – a ruhák több mosás után már nem tartalmaznak annyi vegyi terméket.

5. Fontos, hogy tájékoztassuk a körülöttünk levőket is az új ruhák ártalmasságáról – hívjuk fel a figyelmet, hogy ne szennyezzük a szervezetünket fölöslegesen.