Koriander, a megosztó fűszer- és gyógynövény

Bevallom őszintén, örültem, amikor kiderült, hogy a korianderről írhatok, mert eddig kevéssé ismerkedtem meg ezzel a növénnyel.  Ahogy egyre inkább beleástam magam a témába, egy…

Bevallom őszintén, örültem, amikor kiderült, hogy a korianderről írhatok, mert eddig kevéssé ismerkedtem meg ezzel a növénnyel.  Ahogy egyre inkább beleástam magam a témába, egy nagyon hatásos és megosztó ízű gyógy- és fűszernövény képe bontakozott ki előttem. Az ehhez hasonló, sokféle gyógyhatással rendelkező fűszernövények miatt is működhetnek olyan jól az évezredes hagyományokkal bíró, ősi gyógyító módszerek, amelyek elsősorban ételekkel, és főleg fűszerek használatával gyógyítanak.

koriaSzármazása, története

A koriander egyes források szerint a Földközi-tenger keleti partvidékéről származik, míg máshol csak valószínűsítik ezt a tényt, mivel nincs megbízható adat róla. Abban viszont egyetértenek, hogy már évezredek óta ismerik és használják ezt az Elő-Ázsiában őshonos növényt, amelynekszámos magyar elnevezése is ismert.

Csak néhány ezek közül: cigánypetrezselyem, beléndfű, bolhafű, büdöskapor, koldusbors, zergefű. Poloskaszagú kapornak is hívják, mivel az egész növény és éretlen magja erőteljes, poloskára emlékeztető illatanyagot bocsát ki magából. A neve is a görög korisz (poloska) szóból származik. Talán ennek is köszönheti, hogy valaki nagyon szereti, vagy rosszul van tőle. Meglepődve olvastam, hogy még virtuális koriandergyűlölő klub is létezik. A termése viszont citromra hasonlító illatú, aromás, illóolaja egyes férfiparfümök összetevője.

Évezredes hagyományát támasztja alá, hogy már az Ebers-papiruszokon is szerepelt, a mártások ízesítőjeként. A görögök és rómaiak a bor ízesítésére használták, de találhatunk bibliai említést is róla, ahol a mennyei mannát hasonlítják a koriander magjához.  Az egyiptomiak a fáraók sírjába is tettek belőle, a boldogság fűszerének, szerelmi serkentőnek tartották. A kínaiakúgy hitték, a koriandermag rágcsálásával a halhatatlanság felé tesznek egy-egy lépést. Ennél hétköznapibb hatását az indiaiak figyelték meg, használták a szülés megkönnyítésére, szélhajtásra, székrekedés esetén. Európában a 16. századtól termesztik, a rómaiak honosították meg, nekünk, magyaroknak az egyik legrégebbi gyógy-és fűszernövényünk.

Pár szó a növényről

A koriander a zárvatermők törzsébe tartozó, kétszikű, ernyősvirágzatú növény. A zellerfélék családjába soroljuk, egyéves, lágyszárú növény. A termése ikerkaszat, barnás-sárga, kemény, 3-5mm nagyságú. A levele nagyon hasonlít a petrezselyemre, de íze miatt nem összetéveszthető vele. Vékony főgyökere alig ágazik el, gyökérzete a talaj felső 30-40 centiméterében található. Szára 30-100 cm magas, ernyős virágzata fehér vagy lilás.

A koriander mint fűszernövény

Az ételízesítés terén a gyökere, magja, és a levele is felhasználásra kerülhet.

Fűszerként leggyakrabban a magját használják, egészben főként savanyúságokhoz, de a belőle készült őrlemény, amely enyhén citrusos ízt ad az ételeknek, nagyon meghatározó például az indiai és a grúz konyhában. Őrölve – a karakteresebb ízhatás érdekében lehetőleg frissen, mozsárban törve – használják amiatt, hogy eloszoljon az íze, ne legyen olyan domináns, mint egy mag elrágása közben lenne. Többek között húsokhoz, mártásokhoz, pácoláshoz, káposztaételekhez, kolbászokhoz, sőt likőr- és sörkészítésben is használják. Kerülhet kenyérbe, süteménybe, zöldség- és gyümölcssalátákba.

A koriander zöld levele az, amelyet valaki vagy imád, vagy csatlakozik miatta az említett klubhoz. Legalább olyan széleskörű a használata, mint a magjának. A citrusos jelleget kiegészíti a domináns íze, amely kiválóan illik a csípős-fűszeres ételekhez, érdemes mentával is társítani.

A gyökerét a thai konyhában levesekben, pasztákban használják. A boszorkánykonyhában számtalan ötletet találhatunk a koriander felhasználására ételeinkben, mind a magot, mind a levelet tekintve. A levelet azonban érdemes a főzés végén hozzáadni, hogy megőrizzük aromáját és egyúttal a hatóanyagokat.

[adsense]

A koriander felhasználása gyógynövényként

Levele és magja is büszkélkedhet például feszültségcsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyhatással. Magja étkezés után elrágcsálva megállíthatja a csuklást. Ismeretes szélhajtó, emésztést javító és vértisztító hatása is. Segíthet székrekedéshányinger esetén is.Étvágyjavító, a belőle készült tea naponta többszöri fogyasztása (2 teáskanál magot 150ml vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk) fokozza az emésztőnedvek elválasztásátcsökkenti a puffadást, természeteslázcsillapító és hurutoldó.

A magjából nyert illóolaj baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású, amely azonban várandós kismamák számára nem ajánlott. Kiváló vérkeringést serkentő hatása miatt külsőleg önmagában, vagy reuma, köszvény elleni bedörzsölőszerek fő alkotóelemeként használatos. A szépségápolásbanszintén szerepe van ezen tulajdonságának, anyagcsere problémákból adódó bőrproblémák, különösen narancsbőr kezelésében hatékony. Serkenti a központi idegrendszert, így szorongást, feszültséget old, de akár nagy traumáknál is bevethető. Kiegyensúlyozza a női hormonháztartást, enyhítheti a menstruáció, klimax kellemetlen tüneteitAz impotenciára is jó hatással van.

A koriander mint nehézfém eltávolító

A nehézfém terheltségről és a kivezetés fontosságáról nagyon sokat hallani az utóbbi időben. Nehézfémeket már magzati korban elkezdünk “begyűjteni” a méhlepényen keresztül, utána az anyatejjel, majd az oltásokkal, de ételekkel, vízzel, levegővel is növeljük ennek mértékét. Akinek van vagy volt amalgám tömése, szintén biztos lehet a nehézfém terheltségben. A kivezetésben is segítségünkre lehet a koriander, hisz kiváló méregtelenítő, segíti a méreganyagok kioldását.

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy algával, Huminiqummal vagy bármelyik kálciumban vagy ásványi anyagban gazdag készítménnyel együtt fogyasztva biztosabb a méreganyagok kiürülése, hisz ezek vezeti ki a koriander által “fellazított” nehézfémeket.

Leveléből készíthető házilag is tinktúra, de megbízható cseppeket is kaphatunk. A tinktúra természetesen koncentráltabb hatású, de már a friss levelek rendszeres fogyasztása is bír ilyen hatással. Bármilyen gyümölccsel, vízzel összeturmixolhatjuk, és kész is az oldalon sokat emlegetett zöldturmix.

Koriander a konyhaablakban. Vagy inkább a kertben?

Többféle információt találtam ez ügyben, ezért egyeztettem bionom kertészünkkel, Misivel.

A kertészetekben lehet kapni koriandert cserépben, tehát lehet kert híján is saját növényünk, viszont ez esetben csak zöldfűszerként, a levelét használhatjuk.Azonban mivel fényigényes növény, ezért megfelelő ápolás mellett sem lesz olyan szép, mint a kertben lenne.Figyeljünk arra, hogy nagyobb cserépben növekedhessen, hisz a gyökerének sok hely kell. Hogy sokáig élvezhessük a levelét, mindig csak a nagyobb leveleket csípjük le, így a kisebb, még növésben lévő levelek tovább fejlődhetnek.

Viszont, ha a magját szeretnénk, akkor mindenképp a kertbe kell ültetnünk. Ha elég fényt kap, ám túl meleg a környezet, hamarabb megnyúlhat, így hamarabb magot hoz. Ugyanakkor, ha ezt elkerüljük, tovább használhatjuk a levelét. Víz – és tápanyagigénye közepes.

Forrás: antalvali.com