Már 15 éve létezik a környezetbarát kocsi – miért nem tudtunk róla? (videóval!)

Két autó, amelyik láthatatlan a környezet(e) számára. Nem puffog ki benzingőzt, nem károsítja az egészséget. Miért nem tudunk róla?

öbb mint 500 kilométer egyetlen tankkal – a kipufogóból pedig mindössze néhány vízcsepp jön: az A7 Sportback h-tron quattro nagy erejű, sportos tüzelőanyagcellás elektromos hajtást használ energiaforrásként, amit hibrid-akkumulátor és egy hátul működő elektromos motor egészít ki.

A döntő különbség az A7 Sportback motorházfedele alatt rejtőzik. Az Audi kísérleti autójának tüzelőanyagcellája – akárcsak a hagyományos A7 Sportback belsőégésű motorja – az autó orrában kapott helyet. Mivel a kipufogórendszer ez esetben kizárólag vizet vezet el, tömegtakarékos műanyagból készült. Maga a tüzelőanyagcella valójában több mint 300 önálló cella összessége, amelyek együttesen alkotnak egy köteget (stack). Az egyes cellák központi eleme a polimer műanyag membrán, amelynek mindkét oldalán platinaalapú katalizátor található. A tüzelőanyagcella működése: az anódra hidrogént vezetnek, amely protonokra és elektronokra bomlik. A protonok a membránon keresztül a katódra vándorolnak, ahol a levegő oxigénjével vízgőzt eredményezve lépnek reakcióba.

Az elektronok ezzel szemben a cellakötegen kívülre vezethető elektromos áramot keltenek, az egyes cellák munkaponttól függően 0,6 – 0,8 volt feszültséget állítanak elő. A teljes tüzelőanyagcella a 230 – 360 volt feszültségtartományban üzemel. Milyen reklámot találjunk ki egy ilyen autónak? Természetesen olyat, ami szintén nem hagy maga mögött semmit, csak vízgőzt!

A Mercedes F-cell hidrogénautója viszont már 2002 óta (!!!!) létezik és 0 gázkibocsátás mellett immár 130 km/órás végsebesség elérésére képes. 2012-ben a "láthatatlan autó" című kampányukkal promotálták.

Miért van az, hogy a világ egyik legnagyobb problémája jelenleg az üvegházhatás, az felmelegedés, a fentiek alapján kb.  15 éve megvan erre a megoldás, de mégsem hidrogénautókkal járunk, hanem fogyasztjuk az olajat ezertonnaszám. Vajon? …

Forrás: adweek.com; audi.hu

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla!