Egy magyar vers, amit egymillióból csak egy ért meg elsőre

Tandori Dezső szenzációs rejtvény-verse sokoldalas iskolai elemzések témája, pedig mindössze egy cím és három betű. Készülj fel, hogy csoda, ha te megérted magyarázat nélkül - de a megfejtés zseniális!

Íme a vers / feladvány.

Annyit segítünk, hogy istenes vers,

 

"Tandori Dezső​: A betlehemi istállóból egy kis jószág kinéz

HC3"

 

Hagyunk, hogy egy kicsit gondolkozz rajta, ha feladtad, lapozz a következő oldalra!

[[paginate]]

Belefáradtál?

Íme a magyarázat:

A HC3 nem egy vegyület, hanem egy sakklépés - a huszár lép a C3-as mezőre.

Innen két megoldás létezik, mi a másodikat kedveljük jobban.

1, A nyitás (szabálybarát-verzió)

"Tandori Dezső A betlehemi istállóból egy kis jószág kinéz c. verse egyben a legrövidebb megjelent magyar vers is. A cím kulcsfontosságú a versben, mert sejteti, mit jelent a vers maga: Hc3. A Hc3 egy gyakran használt sakkjelölés, mikor újságokban sakkfeladványokat adnak, általában a lépéseket betűkkel és számokkal jelzik. Hc3 jelentése: a huszárral a C3 négyzetre lépni. Ez egy sokak által kedvelt nyitás a sakkban, előrelépés, valami újnak a kezdete. Kezdődik a játszma. Ez a mondanivalója a versnek, a kérdés, hogy ez valóban a sakkról szól, vagy csak jelképes? A kérdés az olvasóra van bízva. A stílusa: impresszionizmus. Egy pillanatot, benyomást örökít meg." (forrás)

2, A világos huszár ezzel a lépéssel sakkban tartja a sötét királyt

(A képért köszönet Mátrai Istánnak!)

Ebben - a képen is vázolt esetben - a megértéshez el kell rugaszkodnunk a sakk konkrét szabályaitól és képletesen kell értenünk a verset.

A parasztok és a sötét huszár is üthetnék a világos huszárt - ahogyan Jézust is megkísértették a sivatagban - és maga a lépés sem hozható létre egy normál sakkpartiban. Viszont Isten fiának a megszületése sem egy hétköznapi, "szabályos" cselekedet. Így elfogadható, hogy amint Isten fia a világon terem (Nézzük meg a címet újra:  "A betlehemi istállóból egy kis jószág kinéz" - ez nyilvánvaló utalás Jézus megszületésére), elkezdődik az emberiség történetének legnagyobb "játszmája", a sötétség és a világosság között.

És amint a világos vitéz a C3-as mezőn terem, azonnal sakkban tartja a sötétség királyát. A világos huszárt viszont nem tudja leütni a sötétség semelyk katonája sem, így a világosság győzedelmeskedik.

Akármelyik értelmezést fogadjuk is el, zseniális nem igaz?

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×