Szarvasgomba-nagyhatalom lehet Magyarország

A Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének (SZTOE) elnöke azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi 20 tonnás termésmennyiség 15 éven belül akár megduplázódhat.

Gondolnád, hogy Magyarország szarvasgomba-nagyhatalommá válhat? A Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének (SZTOE) szerint akár 15 éven belül megtörténhet, amennyiben az illetékesek tesznek érte.

"A szarvasgombának azért magas az ára, mert nem tudunk eleget találni belőle. Ahol megfelelőek a talajviszonyok, és szaporító anyagot telepítünk, ott csak 10-15 év múlva lesz szarvasgomba. Viszont nemcsak egy-két évig, hanem ötven-száz esztendőn keresztül nő a gomba azon a helyen," magyarázza az SZTOE elnöke.

"Kiszámoltuk, hogy egy 10-15 éves termési ciklus alatt a gombából származó jövedelem lényegesen meghaladja az erdő fáinak majdani kivágásából származó értékét. Vagyis ezzel mintegy megsokszorozhatjuk az erdőtelepítésből származó jövedelmet."

Magyarország területén ma már megközelítőleg 300-500 ember foglalkozik a szarvasgomba gyűjtésével. Aki komolyan veszi, és megfelelő mennyiségű időt fordít rá, az meg is élhet ebből az üzletből. 

"Az éves hazai termelés körülbelül 20 tonna, ami nagyrészt gyűjtésből származik. De a termesztéssel 15-20 év alatt elérhetnénk az évi 40 tonnát is. A legnagyobb probléma az, hogy a szarvasgomba-termesztést még nem fogja át egy állami akarat. Ha ez megvalósulna, akkor több ezer hektáron születhetnének a szarvasgombát termő élőhelyek," fejezi be az elnök, Ulrich József.

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×