Mi mindenre jó a wc papír guriga?

Gondoltad volna, hogy ennyi minden készíthető a wc papír gurigából? Sőt, esetleg tudod, hogy honnan ered?

A wc papír guriga számtalan ötlet alapanyagaként szolgálhat, nem is gondolná az ember, hogy milyen sok kreatív ötlet építőelemeként szolgálhat. A hasznos és kreatív tippek ismertetése előtt érdemes pár szót ejteni arról, hogy honnan ered a toalett papír:

Egy átlag magyar lakos évente több mint 80 tekercs, azaz 20.000 egységlapnyi WC papírt használ el minden évben.  Természetesen a WC papírt igen sokrétűen tudjuk alkalmazni, orrfújástól egészen a smink eltávolításig.

A WC papír, törlőpapír egy vagy több rétegben is készülhet, azaz préseléssel több lapot illesztenek egymásra, így növelve a papír nedvszívó képességét, továbbá különböző színű és szagú WC papírral is találkozhatunk.

Egy fontos különbséget lehet tenni a WC papírok között, a színt és illatot leszámítva: újrahasznosított papírból vagy fából készült?

A wc papír történelme

A papír alapú tárgyak, eszközök legnagyobb részének feltalálása a kínaiakhoz köthető, így a WC papír története is a kínaiaktól, Ázsiából ered.

wc-papir-regen

Írásos feljegyzés a papír ilyesfajta felhasználásáról a 6. században készült, miszerint a császári udvarban, ebben az időben már használták a papírt tisztálkodási célra. Igazán széles körben 1880-as években terjedt el a British Perforated Paper vállalat által. 1890-ben a Scott Paper vállalat készítette az első tisztálkodási papírt Waldorf márkanévvel.

Érdekes, hogy megjelenésekor a lakosok szégyellték, hogy ilyen terméket kell vásárolniuk, ezért barna papírba csomagolva árulták a későbbiek során. Napjainkban a WC papír lényege nem változott meg, azonban kisebb változáson ment keresztül, így került rá a perforációs csík valamint a különböző vásárlást ösztönző kiegészítések, mint például a szín és illat.

Miből és hogyan készül a wc papír?

perforalt-wc-papir

A puha típusú faanyag adja a WC papír rugalmasságát, a magas rosttartalomnak köszönhetően, míg a kemény típusú fa felhasználásától a papír puha és selymes lesz, köszönhetően az alacsony rosttartalomnak. Általánosságban elmondható, hogy a WC papír 70%-ban keményfából illetve 30%-ban könnyű fából készül. A gyártási folyamat pedig az alábbiak szerint zajlik:  

  • A beérkező nyers faanyag kérgét eltávolítják, a lehető legkevesebb faanyag veszteséggel.
  • Következő lépésben vékony szeletekre vágják a fát. Körülbelül 50 tonnányi faanyagot 1000 gallonnyi vegyszerben és végeredményképp 15 tonna, a WC papír előállításához nélkülözhetetlen anyagot kapnak.
  • Az így keletkezett anyag egy fehérítési folyamaton megy, keresztül majd vízzel keverik össze, majd főzés után az így elkészült alapanyagot kiszárítják.