Hogyan kerüld el egyszerűen, hogy beteggé tegyen a mobil

Nem bizonyított, hogy a telefon káros. Persze… majd a telefonlobbi engedné… Azért vab néhány tippünk, hogyan védheted meg magad az elektronikus hullámoktól.

A mobiltelefonodat azért nem kell rögtön a veszélyes hulladékok közé dobnod, de jobb, ha elővigyázatos vagy. 

1, Tarts távolságot. Kommunikálj kihangosítóval vagy headsettel, így elkerülheted, hogy a rádióhullámok közvetlenül a fejed mellett, vagy akár az agyadon keresztül sugározzanak. De arról se feledkezz meg, hogy jó minőségű fülhallgatót használj, hisz a füled épségét is óvnod kell, mert a hallásod sem képes örökké regenerálódni.

2, Amikor csak tudod, használj vezetékes telefont. Ha nem kell fontos hívásokat lebonyolítanod, akkor inkább a kábeles telefonvonalat ajánljuk, hisz annak semmilyen káros hatása sincs, és a nagy baráti beszélgetéseket is kényelmesebb az ágyon fekve, otthon lebonyolítani.

[[adsense]]

3, A gyerekek esetében különösen figyelj oda, hogy mennyit használják a telefonjukat. Nem ajánlott egy fejlődésben lévő szervezetre ilyen intenzív hatásokat gyakorolni. A kicsik védelme miatt inkább használj hagyományos nevelési módszereket arra, hogy időben haza keveredjenek. A szigor még mindig egészségesebb, mint a mobiltelefon.

4, Mivel a hívás indításakor a legnagyobb a telefon teljesítménye, ne tedd a fejedhez a mobilt, amíg el nem kezdett kicsörögni.

5, Minél kisebb a térerő, a telefon annál jobban kell hogy dolgozzon a hívás fenntartásáért. Ne telefonálj olyan helyről, ahol alacsony a térerő, ha teheted (például gyere fel a pincéből).

A Pittsburgi Rákkutató Intézet igazgatója fejezte ki először aggályait a modernkori kommunikációs csodáról. Szerinte a gyerekek agyi fejlődésére lehet a legnagyobb negatív hatással a telefon, ezért számukra csak vészhelyzet esetén kellene engedélyezni annak használatát.

Az elmúlt tíz év során egyre többen csatlakoztak a feltevéshez, tudósok, egészségügyi dolgozók és doktorok egyre több kutatást végeztek a témával kapcsolatban. Az eredmények alapján több lehetséges kapcsolatot is találtak bizonyos jó indulatú agyi daganat kialakulása és mobiltelefonok használata között.

A mobilkészülékek rádióhullámokat és elektromágneses sugárzást bocsátanak ki magukból. Ezek hosszú távú hatása, pedig kihat a DNS szerkezetre, mely következtében elváltozások keletkezhetnek az agy sejtrendszerében. A rákellenes társaságok többsége azonban mégsem sorolja a mobiltelefonokat a rákkeltő anyagok közé, mivel tudományosan, csak a bizonyos iont sugárzó készülékek DNS roncsoló hatása bizonyított.

A kutatások kétes eredményeket mutatnak. Míg az egyik kutatócsoport tesztje kapcsolatot mutat a rák kialakulása és a mobil használat között, addig egy másik csoport teljesen kizárja azt.

A jelenlegi kutatások egyike sem bizonyítja száz százalékosan a károsító hatást, de minden valószínűséggel kizárni sem lehet annak lehetőségét.

Bár a mobil használat miatt senkit nem láttunk még holtan összerogyni, de korábban egy apró vágásról sem gondolták volna, hogy halálos is lehet. Ezért fontos, hogy óvatosan kezeljük ezeket a készülékeket. Különösen káros hatással lehetnek az állapotos nőkre, a magzatra és a gyermekekre.

Ha kétkedő vagy, és bizonyíték nélkül semmiről sem hiszed annak rád gyakorolt hatását, és a rák kialakulása nem rémít el a telefonhasználattól, akkor érdemes arról is tudnod, hogy a gyerekek esetében bizonyított, hogy rontja a koncentráció képességet, míg a tinédzsereknek alvásproblémát okoz. A felnőtt korban lévőkre sem veszélytelen a készülék, hiszen a közlekedési balestek csaknem 10 százaléka következik be a telefonálás miatti figyelmetlenségből.