Amilyen sok neve van, olyan sok mindenre jó a finom gyümölcs! Receptekkel!

A népi orvoslás szerint, rendszeres fogyasztása köszvény, vese- és hólyagbántalmak esetén jó hatású. Orvosok, kutatók megállapították, hogy pektin tartalma azonos az almáéval. És ez még nem minden! 

A köszméte energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. Ugyanakkor tartalmaz A, C, D-vitamint is, illetve ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort és niacint. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára.

A népi orvoslás szerint, rendszeres fogyasztása köszvény, vese- és hólyagbántalmak esetén jó hatású. Orvosok, kutatók megállapították, hogy pektin tartalma azonos az almáéval. A pektin a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a rendszeres fogyasztása rendszerezi a székletet.

Az egres sokoldalú felhasználása

Termése a savanyútól az egészen édesig mindenféle íz változatban megtalálható. Fogyasztható nyersen, levesnek, kompótként, mártásként, süteménybe sütve. Remek dzsem, lekvár is készíthető belőle.

Egresdzsem recept

Hozzávalók: 14,5 dl tisztított egres, 1 közepes narancs héjával együtt összevágva darabokra, 4,5 dl nádcukor (kb. 80 dkg), 2,5 dl mazsola (kb. 16 dkg). Befőtt és lekvár készítéséhez nem teljesen beérett állapotban kell leszedni.

Elkészítése: Mosás után a kemény húsú, nem túl érett egres szárát és bibéjét ollóval távolítsuk el. Össze kell keverni a hozzávalókat egy edényben, és lassan felmelegíteni. Folyamatosan kevergetés közben kb. 30 percig kell főzni, amíg meg nem sűrűsödik. Forrón, forró üvegekbe lehet tölteni, amiket előzőleg vízben forraltunk, kifőztünk. A tetején kb. 1/2 cm üres helyet kell az üvegben hagyni, gyorsan lezárni és 15 percig forró vízben főzni. A forralás helyett száraz dunsztba is lehet tenni, de előtte fél percig fel kell fordítani az üvegeket, hogy a tetejéhez is hozzáérjen a forró dzsem. Ez a mennyiség kb. 6 db 2,4 dl-es üveget tölt meg.

Egresmártás recept

Hozzávalók: 45 dkg egres, 4 dkg nádcukor, 2 dkg liszt, 1 dl tejföl, kevés vaj, só

Elkészítése: A megmosott egrest tisztítsuk meg, főzzük puhára és ízesítsük nádcukorral és sóval. Vajból és lisztből készítsünk rántást és keverjük az egreshez. Adjuk hozzá a tejfölt, keverjük simára és forraljuk össze.

Ha hasznosnak találtad, ne felejtsd el megosztani!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×