Ne tömjék tele a gyerekeinket gyógyszerrel!

Borzasztó, hogy mindenre gyógyszert adnak, miközben népi gyógymódok, a hagyományos orvoslás alternatív módszerei természetes módon hozhatnának javulást. Interjú Kónya Barbara gyógymasszőrrel.

Borzasztónak tartom, hogy a mai gyerekek mennyire sablonok szerint nőnek fel. Meg van mondva, hogy hány hetes-hónapos-éves korban mit kell tudniuk, mekkorának kell lenniük és mi kell, hogy érdekelje őket. Ha nem így lenne, jönnek a tápszerek és gyógyszerek, a közbeavatkozásmeséli kipirult arccal Kónya Barbara gyógymasszőr. – Nem az a baj, hogy használjuk a tudományt, hanem hogy azt feltételezzük, minden gyermek egyforma. Pedig pont annyira nem egyformák, ahogyan a szülők sem azok.

Tudnodkell: – De mégis mire gondolsz? Milyen gyógyszerekre?

Kónya Barbara: – Fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók, görcsoldók. Tapasztalatom szerint sokszor nem is a gyereknek, mint inkább a szülőnek van szüksége ezekre: fáj látnia, hogy beteg a gyerek és minél gyorsabb megoldást szeretne, hogy apu és anyu megnyugodhasson. Pedig a természetnek is meg van a maga ritmusa, a betegségeknek is a maguk haszna és természetesen a gyógyszereknek is a maguk mellékhatásai és ártalmai.


Kónya Barbara friss szülők és várandósok számára tart kibővített babamasszázs – tanfolyamokat

Tudnodkell: – Azt mondod, ne adjunk lázcsillapítót a gyereknek?

Kónya Barbara: – Dehogyis! Távol álljon tőlem! De sokszor egy hőemelkedésre is ugranak a szülők és olyan fájdalmakat is gyógyszeresen akarnak csillapítani, amit hagyományos módszerekkel kemikáliák és mérgek nélkül is lehetne.

Tudnodkell: – Mondj példát!

Kónya Barbara: – Az egyik leggyakoribb probléma például, hogy hasfájós a kicsi, ezért rosszul alszik, sokat sír. A szülő elveszti a türelmét és gyógyszerhez nyúl, pedig vannak speciális kis mozgások, amelyek segítik a bélrendszer beindulását, illóolajok, mint a mandarin-olaj (kicsiknél szigorúan külsőleg!) , ami természetes görcsoldóként és szélhajtóként szolgál. És természetesen ott a babamasszázs, ami szintén segít ilyenkor. A gyógyszer nagy áldás – de csak végső és nagyon szükséges esetben használnám.

Tudnodkell: – És ezt a szülők nem tudják?

Kónya Barbara: – Honnan is kéne tudniuk… A legjobb esetben nagymamáról unokára öröklődhetnének ennek a tudásnak részei, de azt tapasztalom, ez különböző okokból nem történik meg. Maradnak a fórumok, a Facebook-csoportok kétes értékű, néha egymásnak is ellentmondó tippjei, mire persze nem csak, hogy esküsznek, de be is szólnak az egyet nem értőknek a "bezzeganyuk".

Tudnodkell: – A gyerekneveléshez – akárcsak a focihoz – mindenki szakértői szinten ért…

Kónya Barbara: – Pontosan! Rengeteg frusztrációt okoz a kisgyerekes szülőknek, hogy mindenki meg akarja mondani, hogyan kéne gyereket nevelniük. Miközben nincsen két egyforma gyerek. Amit az egyik imád, a másik utálni fogja. Verseny-gyereknevelés zajlik. És a rendszer nem tűri a különbözőséget.

Tudsz róla, hogy az USA-ban már két éves gyerekeket is diagnosztizálnak ADHD-val (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) és rendszeres gyógyszert iratnak nekik? Miközben  a legtöbbjük egyszerűen csak nem ugyanolyan ütemben vagy irányban fejlődik, mint a többi. Mint az elvárt. De ettől még nem betegek!


Kónya Barbara babamasszázs – tanfolyamainak helyszíne Budapesten

Tudnodkell: – Mi erre a megoldás? – ha van egyáltalán.

Kónya Barbara: – Fordítsuk a figyelmünket a mindenttudó tudomány mellett (nem helyett!) az ősi módszerekre is! Évezredeken keresztül születtek kisbabák, nekik is fájt a hasuk és ők is felnőttek gyógyszerek nélkül. Volt más módszer. Olajok, masszázsok, egyéni terápiák.

Tudnodkell: – Te gyógymasszőr végzettségű vagy, igaz?

Kónya Barbara: – Igen és az Országos Reumatológiai és Fiziológiai Intézet (ORFI) gyermekreumatológiai osztályán töltöttem a gyakorlatomat. Dolgoztam én már azóta Koppenhágában saját szalonban és a Marriott-hotelnek***** is, de mindig a kisbabák érdekeltek igazán. Nagyon sok embertől tanultam, kísérleteztem és óvodai dadusok véleményét kértem ki. Így alakult ki a mostani Babamasszázs – tanfolyamom anyaga is.

Tudnodkell: – Kisbabákat masszírozol?

Kónya Barbara: – Nem! A szülőket tanítom meg, hogyan kezeljék speciális babamasszázzsal, illóolaj-terápiával, ayurvédikus és más ősi eszközökkel a napi problémákat. Nagyon szép eredményeket lehet elérni a hasfájás, a fogzási fájdalmak, általános nyugtalanság, álmatlanság és hasonló mindennapos, de kínzó panaszok esetén. Ha nem is gyógyszerek nélkül, de kevesebb gyógyszerrel. Ahogyan azt évezredeken keresztül csinálták.

További információt Kónya Barbara babamasszázs-tanfolyamáról ide kattintva találsz, a barbaba.hu -n!