Neked is van bütyköd?

A bütyök (hallux valgus – “kifelé hajlott öregujj”) sajnos napjainkban egyre több ember, leginkább nők életét keserítik meg. Tapasztalatból mondom, hogy a tévhittel ellentétben…

A bütyök (hallux valgus – "kifelé hajlott öregujj") sajnos napjainkban egyre több ember, leginkább nők életét keserítik meg. Tapasztalatból mondom, hogy a tévhittel ellentétben nem kell magassarkúval, hegyesorrú cipővel "kínozni" lábunkat, hogy e "népbetegséget" és a vele járó esztétikai és fájó tortúrát átéljük.

A bütyök sajnos genetikailag is örökölhető, mint ahogy nálam is e helyzet áll fent, illetve rontható, ha valaki, mint én is, folyamatosan lapos talpú cipőt hord, hisz e rohanó világban ezt érzem legkényelmesebbnek.

Sokan műtéti beavatkozást választanak a bütyök kezelésére, de véleményem szerint, míg valakinek esztétikailag a saját tűréshatárán belül van még, és "csak" fájdalomküszöbét súrolgatja, addig inkább folyamodjunk különböző gyógyászati segédeszközökhöz (a skála széles: bütyök lábujj elválasztók, sínek, lúdtalpbetétek, gyógycipők), illetve a gyulladás csökkentésére különféle házi praktikákhoz, gyógytornához.

A házi praktikához szükségük lesz:

  • Nagyjából 5 db nagy babérlevélre,
  • 1 dl 90%-os koncentrációjú alkoholra

Babérleveleket áztassuk bele az alkoholba, hagyjuk állni pár napig (én egy hétig szoktam), majd gézzel felszívatom, amennyire csak lehetséges. Sajgó bütykeimet egész éjszakára ezzel becsavarom. További tipp: ha időm engedi, lábamat előtte szódabikarbónás (1ek) meleg vízbe áztatom, utána tekerem rá.

Ananász:

Mivel az ananászban fehérjebontó enzimek találhatóak, előszeretettel használom otthon gyulladások kezelésére. (természetgyógyász ajánlotta számomra) Ananászt nem rácsavarni kell bütykünkre, étrendünkön keresztül kell a szervezetbe juttatni. Minden nap fogyasszunk ananászt, akár papajával, gyümölcssalátaként, hisz a papajának szintén fehérjebontó hatása van. Gyömbérrel ízesíthetjük (köztudott, gyömbér is gyulladáscsökkentő 🙂 ).

Csilipaprika:

Kapszaicint tartalmaz, mely fájdalomcsillapító hatású. Dörzsöljük bütykünkre, a fájdalomérzékelő idegvégződések működését gátolja. Kapszaicin tartalmú krémeket is vásárolhatnak, csak figyeljünk, bekenés után alaposan mossanak kezet! Legőszintébben bevallom, mivel a csípőset nem szeretem, így étrendemben nem alkalmaztam, de aki szereti, annak ajánlom!

Fűz:

Szalicint tartalmaz, vagyis aszpirin tartalmú gyógynövény az aszpirint pedig köztudott, mire használjuk napjainkban 🙂 Kétféleképpen használhatjuk fel: friss fűzfa belső kérgét rácsavarhatjuk bütykeinkre, vagy napi szinten pl. teához adjunk kevés szárított kérget.

FONTOS: bizonyosodjunk meg róla, hogy nem vagyunk aszpirin érzékenyek!

Gyógytorna:

Mivel a lábfej és nagyujj deformitásáról beszélhetünk bütyök esetében, ezáltal lábunk erősítésével – főleg a talpunkéval – is csökkenthetjük további gyulladás kialakulását:

1.: Álljunk mezítláb, lábaink egyenesen előre nézzenek. Lábujjainkat húzzuk be, eresszük vissza.

2.: Kiindulóhelyzet ugyanaz, lábujjainkat most felfelé és lefelé mozgassuk.

3.: Sarkunkra helyezzük testsúlyt, lábfej levegőben. Majd óvatosan, lassan kezdjük el lábfejünket visszahelyezni fokozatosan a földre, pontról pontra, minden izmunkat külön megmozgatva.

Végén, ha lábfejünk teljesen földet éri, kezdjük el lassan lábujjunkra helyezni a súlyt, sarkunkat megemelve. Abban az esetben, ha cipőben is szeretnénk a javulás útja felé terelgetni a bütyökproblémát akkor a hagyományos sínek és rögzítők helyett ragtapaszos rögzítőtechnikát is bátran használhatjuk: 

  1. A ragasztásos technikához bőrbarát ragasztószalagot kell alkalmazni, amelyet a lábhát közepétől indulva szépen haladunk a kitüremkedő bütyök irányába.
  2. A lábujjat a belső lábszél felé hajtva a talp felől körülhurkoljuk a lábujj percét majd átfordítjuk a szalagot a lábháti felszínre.
  3. Ezek után visszafordulunk a talp felé, úgy, hogy az előzőekben ragasztott szalagmenetet keresztezzük.
  4. A lábháton befejezzük a ragasztást, így a lábujj megfelelő helyzetben fog állni. Ha szükséges a lépéseket újra ismételjük meg.