Nyílt levél a nőnek, aki felpofozta a fiamat

Egy játszóházban voltunk, amikor a gyerekem elvette a te fiad játékát. Ezt értelmes ember módjára is lehetett volna kezelni, de nem… te úgy reagáltál, mint egy állat. Mint amikor majom-mama félti a kicsi majom-gyereke banánját. De miért hiszed, hogy majmok vagyunk???

Pár napja egy budapesti játszóházban jártunk az ötéves fiammal. Rosszcsont, minden lében kanál, de alapvetően rendes gyerek. Éppen a férjem hívott telefonon, fel kellett vennem. Ahogy véget ért a hívás, látom, hogy a fiamat egy másik nő rángatja és mielőtt odaértem volna, lehúz neki egy pofont. Azt hittem, megölöm. Nyilván vitatkozni kezdtünk és azonnal elhoztam a gyerekem onnét. Nem akarom, hogy mással is megtörténjen hasonló, ezért úgy döntöttem, írok neki – de sokkal inkább a többi hasonló anyukának – egy nyílt levelet.

Kedves "anyuka"!

Te tényleg azt képzeled, hogy a gyerekeket csak pofonnal lehet nevelni? És tényleg azt hiszed, hogy olyan baromira jó szülő vagy hogy az én gyerekemet is neked kell nevelni? Mi a fenét képzelsz magadról, de tényleg???

Azt állítod, a gyerekem elvette a tiéd játékát. Oké. Szerinted ez volt az első alkalom a történelemben? De hogy a francba veszed magadnak a jogot, hogy hozzányúlj az én fiamhoz? Hogy KEZET EMELJ RÁ???

Ilyenkor értelmes emberek elmagyarázzák a gyereknek, hogy mit miért ne csináljon… Tanítják! Érted? azt csinálják, amit veled nem csináltak meg a szüleid, úgy tűnik… Szerinted egy gyerek a pofonból mit tanul meg? Az én gyerekem nem egy kutya, hogy csak büntetéssel lehetne nevelni!

Kedves "anyuka"!

Sajnálom a gyerekedet, hogy ilyen anyja van és sajnálom mindenkinek a gyerekét, aki azt hiszi, hogy csak a kiabálás meg a pofon a megoldás… Tudod mit mutat ez a számomra? Hogy gyenge vagy és éretlen az anyaságra! De a te szerencsétlenségedet nem töltheted ki a gyerekeden! És pláne nem másén!

Arról, hogy egy idegroncs az anyja, nem a gyerek tehet. De te tisztelhetnéd legalább azt, aki nem tehet semmiről annyira, hogy nem rajta töltöd ki a saját frusztrációdat.

Ugye.