Óraátállítás 2018 – ekkor lesz idén- ne feledkezz meg róla!

Az óraátállítást 2011-ben Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna is eltörölte, így náluk a nyári időszámítás marad érvényben.

2018 március 25 hajnali 2-ről 3-ra kell állítani az órákat. (veszítünk egy órát)

Az óraátállítás első alkalommal 1916-ban Amerikában történt meg próba jelleggel pár évig. Európában a franciák alkalmazták először az óraátállítást még 1976- ban. Az energiahiány és a spórolás lehetősége miatt terjedt el.

Magyarországon 1980-ban került bevezetésre, bár előtte is működött rövid időszakokban. A megváltozott fogyasztás miatt ma már nem jelent érdemi megtakarítást ez a módszer.

Az óraátállítást 2011-ben Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna is eltörölte, így náluk a nyári időszámítás marad érvényben. Jelenleg nálunk egy 1996-os kormány rendelet szabályozza az óra átállítást.

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart. A téli időszámítás október utolsó  vasárnapjától március első vasárnapjáig tart. Így a legjobban igazodik az emberek szükségleteihez, hiszen teljesen mindegy, hogy épp mennyi időt mutat az óra, a nap mozgása ugyebár nem fog ahhoz igazodni…

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is tudjanak róla!

Forrás