Ősszel gyűjthető gyógynövényeink

Ősz elején (szeptember, október eleje) még gyűjthetünk jónéhány gyógynövényt. Ilyenkor már a termések érnek be:
– CSIPKEBOGYÓ: hazánkban a legnagyobb C-vitamin tartalmú növény!…

Ősz elején (szeptember, október eleje) még gyűjthetünk jónéhány gyógynövényt. Ilyenkor már a termések érnek be:
CSIPKEBOGYÓ: hazánkban a legnagyobb C-vitamin tartalmú növény! (élénkpirosan (félig éretten) szedjük le, ha szárítani akarjuk, szörpnek, lekvárnak viszont éretten szedjük)
– erdei gyümölcsök: GALAGONYA (szívgyógyszer, harmonizálja a vérnyomást), BODZA (nyersen méregtelenítő, szárítva vizelethajtó), kökény, som…

[adsense]

Ezekből készíthetünk lekvárt és szörpöt is. Sok C-vitamint és értékes ásványi anyagokat tartalmaznak, illetve magukban hordozzák a természet ‘elevenségét’. Gyűjthető még a KOMLÓ éretlen termésfüzére is (főként nedves helyeken, vizek mellett él): kiváló nyugtató, anélkül nyugtat, hogy tompítaná az idegrendszert (ami a gyógyszerekre nem jellemző). Ezeken kívül szedhetjük a vadon (útfélen gyomként növő) növények másodhajtását (föld feletti részét: CSALÁNlevél, ÚTIFŰlevél, PITYPANGlevél). Amennyiben ezeket a növényeket saját kertünkbe telepítjük, és leszedés után levágjuk, akkor egész évben lesz zsenge növényünk (így 4-5x is új hajtáshoz juthatunk). Gyűjthető még a VIRÁGdrogok közül a cickafark, a lóhere, az ökörfarkkóró, a százszorszép.

Végezhetünk tisztítókúrát méregtelenítő (salaktalanító, vértisztító) teakeverékkel, amelyet 5-6 hétig fogyasztunk, naponta 2-3 csészével. Gyógynövényboltokban többféle keverék kapható, de magunk is elkészíthetjük.

Nagy csalán (Urtica dioica)

csln

Arcpakolás és permetlé, tea és méz egyaránt készülhet belőle. A csalán sokoldalúan hasznosítható. A háborús történetekben még a csalánleves és csalánfőzelék is rendszeresen szerepelt. A biokertészek körében pedig máig kedvelt gyógynövény.
Egyik legfontosabb gyógynövény a csalán.
A mai rohanó világunkban, az emberek 60%–a nem iszik elég folyadékot, ezért a veséje és mája nem méregtelenít rendesen. A csalán vértisztító, méregtelenítő hatású: segíti a máj, az epe, a vese felhalmozott mérgeinek ürülését, regenerálódását. Jó még allergia, bőrbetegségek, reuma, köszvény és például korpásodás ellen is. Hashajtó, vércukorszint csökkentő. Tartalmaz vasat, B-, C-, K- és U-vitamint.
Áprilistól egészen a fagyokig gyűjthető a levele. Télre szárítva tárolható. A csalánt különféle módokon használhatjuk. Porítva bármilyen salátára, ételre rá lehet szórni (íze semleges). Önálló ételként főzhetünk belőle például csalánlevest vagy csalánmártást.
U-vitamin tartalma miatt kiváló arcápoló pakolás készül belőle. Forrázzunk le 3-4 evőkanál csalánt 2 dl vízzel, 10 perc után szűrjük le, ha megfelelő hőmérsékletűre hűlt, pépesítjük vagy akár anélkül kenjük a megtisztított sminktelenített bőrre. Első alkalommal 5 percnél tovább ne hagyjuk a bőrön! A csalánlével, amiben főztük, mossuk meg az arcunkat. A hajunkat is leöblíthetjük vele.

Csalántea, a legjobb méregtelenítő! Fontos: ha méregtelenítünk, legalább 2-3 liter folyadékot meg kell innunk naponta! A víz segít, hogy a salakanyagok az egész testből kiürüljenek, a maguk természetes módján.
1 bögre teához forraljunk fel 2-2,5 dl vizet, a forró vízzel öntsünk le evőkanálnyi csalánt, és hagyjuk 10 percig állni. Leszűrés után ízesítve vagy anélkül fogyaszthatjuk. Méregtelenítéshez reggel és este, étkezés előtt kortyoljuk el.

Csalánméz
Vegyünk egy üveg mézet. Válasszunk hozzá egy kétszer akkora üres üveget. Töltsük meg frissen szedett, megmosott, felaprított csalánnal. A mézet lassú tűzön, kevergetve melegítsük első buggyanásokig, majd öntsük le vele a csalánt. Az üveg alá rakjunk egy kést, nehogy elpattanjon a forró méztől. Nyomjuk le a csalánt a méz szintje alá, rakjunk rá egy gondosan megmosott szép követ, és csavarjuk rá jó erősen a tetejét. A lezáró tetőbe lehet cseppenteni 2 csepp grapefruitmag cseppet (ezzel megoldható a tartósítás minden befőttnél, lecsónál, szörpnél és gyógynövényből készült krémeknél, szirupoknál is).

Nagy Péter
egészségügyi tanácsadó
Forrás: egeszsegvar.hu