Sosem találnád ki, miért mágneszárral zár a hűtő ajtaja

Az egyik leghétköznapibb használati tárgyunkról senki sem gondolná, milyen borzalmas múltja van…

A legtöbb hűtő ma már mágneszáras ajtókkal működik. De ez nem volt mindig így. A régebbi típusú hűtők még reteszes zárral működtek, ami remek megoldásnak tűnt mindaddig, míg valaki bele nem mászott.
 
frigó2
 
Azonban, ha valaki, valamiért mégis belemászott a hűtőbe, az önerőből nem szabadulhatott ki onnan többé.  Persze, miért mászna bárki a hűtőbe? Jogos kérdés, de képzeljük el, a rosszcsont középső kölyköt, aki mindig mindenben benne van, vagy a torkoskodni kívánó cicánkat, vagy mondjuk Indiana Jonest, aki így akar túlélni egy atomrobbanást…
The Reason Your Fridge Door Is Magnetic Is Pretty Horrifying
 
Ráadásul tovább rontja a helyzetet, hogy a hőszigetelő gumiréteg, a hangot is visszatartja, így a segélykérő kiáltásokat is elnyeli a frigó ajtaja. 1956 augusztusára annyi bújócskázó kisgyermek esett áldozatául, a reteszes hűtőajtóknak, hogy Amerikában biztonsági szabályozást léptettek életbe. Ez volt a „Refrigerator Safety Act”.  A szabályozás kimondta, hogy a hűtőknek kívülről és belülről egyaránt nyithatóknak kell lenniük.
 
frigó3
 
Számos kutatást végeztek annak érdekében, hogy pontosan beállíthassák a mágneszárak ideális erősségét.
 
Végül megállapították, hogy egy átlagos 3 éves 44.5 Newton, míg egy átlagos ötéves már közel 100 Newton erőt képes tolás közben kifejteni. Ezeket az eredményeket használták a szabványértékek meghatározásához.