Számítógép okozta betegségek

A számítástechnika hihetetlenül gyors fejlődése, a számítógépek otthoni elterjedése a pozitív hatások mellett negatív változásokat is hozott életünkbe. Mára a komputer…

A számítástechnika hihetetlenül gyors fejlődése, a számítógépek otthoni elterjedése a pozitív hatások mellett negatív változásokat is hozott életünkbe. Mára a komputer nélkülözhetetlen segítője napi munkánknak, társunk a szórakozásban, de emiatt a televízió mellett éppen tőle váltunk a leginkább függővé.

Káros hatások

Amellett, hogy a folyamatos függőségszerű számítógép-használatnak személyiségfejlődésbeli negatív hatásai vannak, a testre és az egészségre is kihat. A számítógépezés egészséges embereket szinte lecövekel a gép elé, gyorsítja a civilizációs betegségek, az elhízás, a magas vérnyomás, de közvetve a daganatok kialakulását is. A géphasználat sajnos zárt térben történik, ahol a gép növeli az elektroszmogot, tehát minden tekintetben egészségtelen környezetet teremt. A nem alvás, a kevés mozgás és az elektroszmog blokkolja az immunrendszert, így gyakoribbá válnak a visszatérő fertőzések, gyulladások és allergiás betegségek.

Függő játszma

A gép meghibásodása, áramszünet vagy nyaralás idején egyértelművé válik, rabjai lettünk-e gépünknek, vagy sem. A függők ingerültté, idegessé, dühössé válnak, és csak a gép előtt ülve, annak duruzsolása hallatán, illetve a kedvenc program futtatása által nyugszanak meg.

Árulkodó jel!

A függők többsége nyaralni sem megy el, egyetlen napot sem bír ki géphasználat nélkül. Számukra is segítség az e-pont-hálózat, illetve az internetes kávéházak, cukrászdák, könyvtárak, ahol sokszor még fizetni sem kell külön a géphasználatért, de a laptop tönkreteheti a pihenést. Ha egy családban már mindenki megszállottan gépezik, az egymáshoz fűződő kapcsolatok megtartása érdekében csak új, izgalmas, közös programok, társasági események, rendezvények, kirándulások segíthetik őket a szabaduláshoz. A megszállott gyerekekkel már nehéz kommunikálni, szinte reménytelen elcsábítani őket a géptől, súlyos esetben pedig ezt már nem is lehet megtenni. Tipp, ha szülő vagy: a legcélravezetőbb, ha megpróbálsz bekapcsolódni a gyerek játékába. Ne hagyd egyedül játszani, ülj mögé, kérdezgesd a játékról! Kezdetben tiltakozni fog, de ha kitartó vagy, szánsz a gyermekre elég időt, biztos, hogy ismét megnyílik feléd, és nemsokára már együtt is kirándulhattok.

Testi deformációk

A sugárzó monitorok előtt üldögélni nem túl egészséges dolog, mert nem természetes módon érzékelsz. Nem a tárgyakról visszaverődő fény jut a szemedbe, hanem magát a fényforrást nézed. A régebbi monitorok ráadásul vibrálnak, nem frissül elég gyorsan a kép, hamar megfájdul a fejed. Jó tudni! Ideális a 75 MHz feletti beállítás. A folyadékkristályos megjelenítők nem sokban különböznek egy neonlámpától, sokaknak bele is fájdul a szeme egy ilyen monitor nézésébe. A szem kiszáradása, égése, fáradása általában a hosszúra nyúló – három-négy órás – gépezés után jelentkezik, de a természetellenes, közeli sugárzás – 40-50 centire van a szemed a monitortól – hosszútávon, kisebb adagokban kapva is tönkreteszi látásodat.

Mind a szemed, mind a gerinced veszélyben van!

Fontos a mozgásra figyelni. A séta azért is fontos, mert a számítógép előtt ülve erős terhelés jut a térdízületekre, és ezt csak mozgással lehet feloldani. A görnyedt, kényelmesnek tűnő testtartás miatt gyengülnek a hátizmaid is, nem csoda, ha az ortopéd orvosok a gyermekkori gerincferdülés kialakulásáért manapság már a számítógépet is okolják. Ugyanakkor a hátfájás hátterében is meghúzódhat a számítógép, amennyiben túl sok ideig és helytelen tartással ülsz előtte.

Tippek az optimális géphasználathoz

Sohase használd a számítógépet teljesen sötétben, a háttérvilágítás némileg enyhíti a sugárzó monitor negatív hatását! A monitort ne tedd túl magasra vagy alacsonyra, a szemed lehetőleg a képernyő közepére fókuszáljon! Az ember alapvetően nem arra született, hogy órák hosszat szinte mozdulatlanul, némi kézhasználattal tarkítva üljön egy monitor előtt – a legjobb, ha húszperces üldögélés után pár perces séta erejéig fel is függeszted a géphasználatot.

Fontold meg!

Mindezeket figyelembe véve, ajánlható, hogy naponta egy óránál huzamosabb időt ne tölts a gép előtt, és ha teheted, a számítógép képernyője után ne ülj át a televízió képernyője elé! Szervezeted az amúgy is erőteljessé vált háttérsugárzás mellett egyre nehezebben tud megbirkózni a mesterséges sugárzással, ezért modern korunkban a megfontolatlan számítógépezés és tévézés tragikus következményekkel járhat.