Szúrós növény az egészségünkért

Ne higgyünk a látszatnak: a segítség a bajban nem mindig a barátságos kinézetű gyógynövénytől érkezik.

Bojtorján

Ki ne ismerné a bojtorján kellemetlen tulajdonságát, hogy a ruhár…

Ne higgyünk a látszatnak: a segítség a bajban nem mindig a barátságos kinézetű gyógynövénytől érkezik.

Bojtorján

Ki ne ismerné a bojtorján kellemetlen tulajdonságát, hogy a ruhára vagy a kedvencünkbe tapad? Pontosan ez teszi azonban a bojtorjánt vérünk számára annyira értékessé. Magához köti a nehéz fémeket, a mérgeket, és kimossa azokat a szervezetből. Vizelethajtó hatása lehetővé teszi a szervezet számára, hogy a méreganyagok gyorsan a vesékhez szállítódjanak, ahol átszűrve a vizeleten keresztül kiválasztódhatnak.

Közönséges bojtorján, lapu, bogáncs, ragadvány, útszéli vagy keserűlapu.
-Nagy bojtorján (Arctium lappa L.).
-Kis bojtorján (Arctium minus Bernh.)
-Pókhálós bojtorján (Arctium tomentosum Mill.)

Néha 1  m magasra is megnő. Alsó tőlevelei feltűnően nagyok, sötétzöld színűek. Virága bíborvörös színű, gyökere karóalakú, kívül szürkés-barna, belül szürke; csak frissen van szaga.

bojtr

Gyűjtjük gyökerét (bardanae radix) és leveleit (bardanae folium).

Hatóanyaga: inulin, csersav, sók és nyálka.

A bojtorjánnak mindhárom felsorolt faja gyógynövény. A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartoznak, házak körül, utak mentén, parlagokon, televényes helyeken, erdők szélén, helyenként nagy csoportokban teremnek, kétnyáriak.

Gyökerük karó alakú, 1-2 arasznyi hosszú, 1-2 ujjnyi vastag, alig elágazó, kívül szürkésbarna színű, belül piszkosfehér, szagtalan, fanyar ízű. Az elsőéves növények gyökerei tömörek, húsosak, virágzásuk alatt szivacsosak, majd egész üregesek, pudvásak lesznek.

bojtorjngyoker

A virágfészkek gömbösek, a virágok pirosak, a fészekpikkelyek horgas csúcsúak, amellyel ruhára és az állatok szőrébe kapaszkodnak. Az első évben csupán nagy, egészen 60 cm átmérőjű, hosszú nyelű tőlevelei fejlődnek, a második évben jelenik meg erőteljes, virágzó száruk.

Az első éves, tehát virágzó szárat még nem hajtott növények gyökerét kell gyűjteni! A szárat fejlesztett növények pudvás gyökerei gyógyászati célokra nem alkalmasak.

[adsense]

A gyökerek a rájuk tapadt talajszennyeződéstől és a gyökérfejen pókhálósnak tűnő levélalap maradványtól megtisztítandók, s csupán a vastagabbakat kell szárításra hosszában felhasogatni. 4-5 kg friss gyökérből nyerhető 1 kg száraz áru.

Hatóanyagai: inulin, nyálka, poliacetilén, illóolaj, tannin, keserűanyag, szitoszterin, valamint antibiotikus és gombaellenes anyagok.

Főzetét magában vagy teakeverékekben vizelethajtónak, izzasztónak, epe- és vesekőoldónak, vértisztítónak, epehajtónak használják. Külsőleg különféle bőrbajok, sömör, ekcéma, ótvar ellen öblögetőnek, torokgyulladás ellen gargarizmának alkalmazzák.

Mint hajápoló szer is megbecsült. Főzetét hajmosó víznek használják hajhullás, korpásodás és hajzsírosodás ellen. A bojtorjángyökér-olajként (Klettenwurzelöl) kapható hajkenő olyan oliva-, esetleg paraffinolaj, amelyben bojtorjángyökeret főztek ki. A hajkenőt a túlzott kozmetikázástól élettelenné, törékennyé vált haj kezelésére, valamint hajhullás és korpaképződés ellen használják.

A lapulevél (Bardanae folium) nyálkát, cseranyagot, inulint és nyomokban illóolajat tartalmaz. Hatása epeműködést serkentő, vizelethajtó és vértisztító. Bőrbajok és daganatok gyógyítására használták már a népi gyógyászatban is.

A lapu magja (Bardanae semen) arktinglikozidát, kb. 15-20% zsíros olajat, egy glikozidikus keserűanyagot, sárga festéket, gyantát és viaszt tartalmaz. A népi gyógyászatban epe-és vesebántalmak ellen használják. Madáreledelnek is gyűjtik.

Forrás: kinai-medicinagyogyszernelkul.com