Egyszerű, mégis látványos kísérletek, melyekkel bárkit lenyűgözhetsz!

Nincs jobb módja gyermekeinket rávenni egy kis extra fizika, vagy kémia tanulásra annál, mint hogy kísérleteken keresztül mutatjuk meg nekik mennyire csodálatos tud lenni a minket körülvevő világ! Bevalljuk, még nekünk kis tátva maradt néhánynál a szánk!

Ha tetszenek próbáljátok ki nyugodtan otthon is!

1. Tűzálló labda

kis

Szükségünk lesz: 2 lufira, 1 gyertyára és vízre

Kísérlet: Sejthető, ha egy felfújt lufit tartunk gyertya láng fölé, hamar kidurran.De mihelyst vizet töltünk belé hiába égetjük bármeddig, ellenáll a gyertya által generált hőnek! Próbáld ki mind a két változatot!

 2. Ceruzák

kis2

Szükségünk lesz: egy műanyag zacskóra, ceruzákra és vízre.

Kísérlet: A zacskót úgy is át lehet szúrni ceruzával, hogy a folyadék benne maradjon. Töltsük meg a zacskót félig vízzel, majd ezután hegyes ceruzával szúrjuk át a zacskót azon a helyen, ahol a víz van. Megfigyelhető, hogy a víz szivárgása elhanyagolható. Viszont ha először átszúrjuk a zacskót és csak azután töltjük fel vízzel, akkor mindenhol csepegni fog!

 

 3. Színes káposzta levél

kis3kiss

Szükségünk lesz: 4 csésze víz, élelmiszer színezőanyag, káposzta levelek vagy fehér virág

Kísérlet: Töltsünk meg 4 csészét vízzel, majd keverjünk mindegyik csészéhez különböző színezőanyagot. Helyezzük bele a káposzta leveleket és hagyjuk éjszakára benne. Reggelre a levelek színt fognak változtatni.

Ugyan ez a kísérlet elvégezhető rózsával is, vegyünk egy szál fehér rózsát, vágjuk be a szárát négy felé, majd minden szárdarabját tegyük különböző színű ételfestékes poharakba. másnapra elképesztő lesz az eredmény! Nekünk ilyen eredményt hozta:

 4. Úszó tojás

kis4

Szükségünk lesz: 2 tojásra, 2 csésze vízre és sóra.

Kísérlet: Óvatosan helyezzünk egy tojást egy pohár vízbe. A tojás leereszkedik a pohár aljára. A második pohárba töltsünk meleg vizet és keverjünk bele 4-5 evőkanál sót. Hogy igazságos legyen a kísérlet, várjuk meg, ameddig a víz teljesen kihűl, majd helyezzük el a tojást ebbe a pohárba is. A tojás a víz felszínén fog lebegni. Ez a sűrűséggel magyarázható. Az átlagos víznél a tojás sűrűsége sokkal nagyobb, ezért a tojás elmerül. A sóoldatos víz sűrűsége nagyobb a tojásénál, ezért a tojás kiemelkedik a vízből.

 5. Cukor kristályosítása

kis5kis6

2,5 dl vízhez 50 dkg cukor kell, a cukrot a vízben felforraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik, majd lehűtjük. Eközben – legalább fél óráig- a pálcikát beáztatjuk: mi egyszerűen hurkapálcikát használtunk.

A lehűtött cukorszirupot üvegekbe töltjük, az a jó, ha magas a fala, jó erre a célra egy üvegpohár, vagy kis befőttesüveg. A pálcikát megtöröljük, és cukorba mártjuk, és a pohárba helyezzük: ne érjen se a pohár aljához, se az oldalához.. Az aljától kb. 2, 5 cm-re lógjon a pálcika. A pálcikát mi két csipesz segítségével rögzítettük.

A edényt hűvösebb helyre kell tenni, kb. 1 hét alatt gyönyörű kristályaink lesznek. Ha színes kandispálcát szeretnénk, ételfestéket kell használni a cukor oldásakor. De nekem így tetszik, ahogy van. A gyerkőcök persze minden nap ellenőrizték a kristályok növekedését és ujjongtak, mikor megjelentek a kis ékkövek a pálcikán.

Lehet vele teát kevergetni, ajándékba adni, vagy csak egyszerűen elnyalogatni. Jó kísérletezést!

 6. Égő gyufa

kis7

Szükségünk lesz: égő gyufára és elemlámpára

Kísérlet: Az égő gyufaszálat tartsuk 10-15 cm-re a faltól. Világítsuk meg egy elemlámpával és látni fogjuk, hogy csak a kezünk árnyéka és a gyufaszál árnyéka lesz látható a falon. Nyilvánvalónak tűnik, de még soha nem gondoltam erre.

Oszd meg, és próbáljátok ki együtt!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×