Ezt a módszert kevesen ismerik: így állíthatod át műanyag ablakod téli üzemmódra!

A panelprogramnak és az ingatlanfejlesztéseknek hála egyre több lakásban vannak jól szigetelő műanyag nyílászárók. Azonban azt csak kevesen tudják, hogy van ezeken egy úgynevezett "téli mód", amire bizony át kell állítani ablakainkat a hideg beköszöntével!

Időjárástól függetlenül az ablak minden fém alkatrészét át kell olajozni legalább évente egy alkalommal. Ha nincs otthon gépolaj, akár motorolajjal is átkenhetjük.

ablak2

Hol lehet átállítani tél vagy nyári üzemmódra?

Nyissuk ki az ablakot és nézzük meg az apró alkatrészeit. Ha látunk rajta egy kis imbusz csavar szerűséget, akkor az ablak átváltható. A legjobb amit tehetünk, hogy előre megkérdezzük az ablakszerelőktől, hogy át lehet-e állítani az ablakot.

ablak4

Ahhoz, hogy téli -, vagy nyári módra váltsuk az ablakot, csak a csavart kell átállítanunk a megfelelő szerszámmal, az ábra mutatja hogyan kell állnia évszaknak megfelelően!

ablak3

Amennyiben az ablak folyton téli módban van, sokkal nagyobb nyomás alatt áll. Így a szigetelő műanyag hamarabb tönkremegy. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy áll villámgyorsan leellenőrizhetjük, egy papírlap segítségével! Nyissuk ki az ablakot, majd a papírt tegyünk az ablakkerethez és csukjuk be. Amennyiben ki tudjuk húzni úgy, hogy az ablak zárva van, akkor nyári üzemmódban van. Ha nem engedi, akkor téliben!

Oszd meg, hogy mindenki a lehető legkevesebb energia ráfordítással vészelhesse át a telet!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×