Hogyan készíts házi mosószert, ami jobb, mint a bolti?

Ha már eleged van abból, hogy méregdrágán kevés mosószert vegyél, ami nem is használ mindig, akkor meg kell csinálnod ezt otthon!

Végtelenül egyszerű otthon mosógélt gyártani, és legalább olyan hatékony, mint a boltban méregdrágán kapható társaik. Igaz, azok helyes kis gumipárnába vannak csomagolva.
Ez pedig olcsó, vegyszermentes és csupán félórás munka, rengeteg mosógél, jut a szomszédnak is!

Hozzávalók:
- mosószappan  (bármilyen, pl caola, aro …)
- 150 gramm mosószóda
- 3-4 kanál szódabikarbóna (gyógyszertári)
- 5 liter lehetőleg desztillált víz
- esetleg illóolajok (teafa, mandula)

Reszelj le egy kb 200 grammos mosószappant, elég a nagy lyukú sajtreszelőn, csak hogy könnyebben olvadjon.  Egy nagy lábasba tegyél 4 liter vizet, és bele a szappanreszeléket. Kezd el melegíteni, addig amíg a szappan el nem olvad. Közben kevergetheted habverővel is.

Egy másik lábasba tegyél fel melegíteni 1 liter vizet. Ha langyosodik akkor tedd bele a 150 gramm mosószódát, és keverd el. Majd tedd bele a 3 evőkanál szódabikarbónát. Szódabikarbónából jobb hogy ha gyógyszertárit használsz, nem boltit mert az sokkal nehezebben oldódik.
Ha teljesen felolvadt a nagy lábosban a szappanreszelék és a másikban is a mosószóda és a szódabikarbóna, akkor  öntsd össze a két lábos tartalmát. Kevergesd közben, hiszen érezned kell hogyan sűrűsödik.

Le is veheted a tűzről, tehetsz bele pár csepp teafaolajat, és mandulaolajat, a finom illat kedvéért.

Kiöntheted kicsi vödrökbe, vagy valami kis dobozba. Hagyd kihűlni másnapig.  Olyan dobozba tedd, amiben olykor-olykor meg tudod keverni, mert egy idő után elveszti a víztartalmát, pótolni kell és kevergetni.
A ruhák közé téve a mosógépben ugyan olyan tisztaságot eredményez, mint a bolti szerek, ráadásul minden egyes höfokon hatásos, és még a bababőrhöz is kíméletes.

H tetszett, oszd meg!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×