Stresszmentes hétköznapok? Ezzel az öt dologgal sikerülhet!

Rohanó világunkban olyan mennyiségben áramlik életünkbe az információ, hogy nem csoda, ha az ember a sok feladattal tűzdelt mindennapjai során sokszor kimerült és ingerlékeny, étkezései rendszertelenek, izületi és egyéb fájdalmak gyötrik. Érdemes ezeket betartani, hogy kicsit könnyítsünk helyzetünkön.

A szakemberek szerint ezt az öt dolgot érdemes betartani, és a mindennapok mókuskereke nem darál majd be minket nagy erővel. 

Prioritási sorrend!

Feladat feladat hátán, és azt sem tudjuk melyikhez kapjunk éppen. Ismerős ugye? Ilyenkor érdemes felírni minden teendőnket egy papírra és csoportosítani fontossági sorrendben. Melyik az amelyik nem halasztható, és melyik igen? Ha így rendezzük a dolgokat sokkal könnyebben átláthatónak és megoldhatónak tűnik majd.

Bagoly, vagy pacsirta? Nem mindegy!

Mindenki érzi mikor éber és hatékony, és mikor felesleges bármi értelmesbe fognia, hiszen elcsigázott és a koncentrációkészsége a béka fene alatt van. Én például egyértelműen bagoly vagyok, néha este tíz órakor alkotom a legjobbakat, persze egy kilenctől ötig tartó munkahelyen nem túl jó pont szempont, de érdemes a fontos dolgokat hozzám hasonlóknak délutánra halasztani, vagy pacsirtáknak rögtön azzal kezdeni, attól függően mikor érezzük elemünkben magunkat.

Kezeljük a konfliktust!

Ne vegyük a lelkünkre, ha néha rosszmájú megjegyzést tesznek ránk mások, hiszen mindenkinek lehet rossz napja, és a legnagyobb ellenségünk ilyenkor a rágódás. Miért mondta, hogy mondta? Egyszerűen bal lábbal kelt fel, ha ezt tudatosítjuk magunkban sok terhet vehetünk le vállainkról nap mint nap. Ha pedig hibázunk tanuljunk belőle, senki sem tökéletes! 

Csak a lényeges dolgokra fókuszáljunk!

Ha valamibe belekezdünk ne engedjük, hogy megzavarjanak, figyelmünk ne kalandozzon el ezer felé, mert energiánk ugyan ennyi darabra forgácsolódhat és amellett, hogy kapkodni kényszerülünk, hatékonyságunk is csökken. Az, hogy kinél mi segíti a koncentrációt, egyéni: van, akinek a csönd, másnak a monoton háttérzaj vagy a zene. Fontos azonban az olyan ingerek kizárása, amelyek túl sokat kötnek le figyelmi kapacitásunkból. A legveszélyesebb a nyílt irodai légkör, ahol hiába próbáljuk nem tudjuk elkerülni, hogy a kollégák telefonbeszélgetéseinek, vagy gépelésüknek fültanúi legyünk, ilyenkor nyugodtan szóljunk nekik, hogy koncentrálnunk kell, vagy ha tudunk, szöveg nélküli instrumentális zenére dolgozni az a legjobb!

Hagyjuk a munkahelyen a mindennapi stresszt!

Torna, találkozás a barátokkal, de akár színezés, vagy éppen meditáció: minden olyan tevékenység kiváló, ami "levezeti" a mindennapok feszültségét, így a nekünk örömet okozó dologra koncentrálunk ahelyett, hogy az elmúlt napon, vagy rágódnánk, vagy a következőn aggódnánk. Az agynak szüksége van a feltöltődésre, át kell, hogy essen egyfajta tisztuláson, így újra képessé válik dolgozni. Egyéni, hogy kinek mi jelent kikapcsolódás, lényeg, hogy szentlejünk naponta fél órát valamely tevékenységnek.

Ha ezeket betartjuk, nincs az a nyomás, ami összeroppanthatna!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×