A világ egyik legmérgezőbb hétköznapi itala: akár meg is ölhet 45 perc alatt, mégis iszod

Mi is hallottuk, sőt, talán mindenki hallotta már, hogy a kóla nem tesz jót az embereknek (sok ember látta a WC-pucolós videót, vagy az amerikai túlsúlyos adatokat). Ettől függetlenül viszont azért nem kell az összes rémhírt elhinni.. Mutatjuk, mit tesz valójában az emberi testtel.

Mi is hallottuk, sőt, talán mindenki hallotta már, hogy a kóla nem tesz jót az embereknek (sok ember látta a WC-pucolós videót, vagy az amerikai túlsúlyos adatokat). Ettől függetlenül viszont azért nem kell az összes rémhírt elhinni. Nemrég bukkant fel egy infografika a Renegade Pharmacist jóvoltából arról, hogy a kóla pontosan mit csinál az emberi szervezettel. Időrendi sorrendben.

Az első 10 perc

Egy pohár kólát, ha megiszol, 10 teáskanálnyi cukor támadja meg a testedet (a napi javasol bevitel 100 százaléka). Azért nem okádsz rögtön a túlzott édességtől, mert a foszforsav elfedi az ízét, így benn tudod tartani.

 

20 perccel később

A vércukor felszökik, ami az inzulin kirobbanó termelését eredményezi. A máj erre úgy felel, hogy minden cukrot, amihez csak hozzáfér, zsírrá alakít át. (És ebben a pillanatban abból, bizony, nincs hiány).

 

A 40. percnél

A koffein teljes mértékben felszívódott. A pupilláid hatalmasak; a vérnyomásod felugrik; reakcióként a máj még több cukrot fecskendez a véráramba. Az adenozin receptorok az agyunkban gátlódnak, ami megakadályozza, hogy álmosságot érezz.

 

45 perc elteltével

tested emeli a dopamintermelést, ami stimulálja az agy örömközpontjait. Fizikailag egyébként a heroin is ugyan így működik. felerősödik a szívdobogás, akár szívritmuszavar is keletkezhet

 

Egy óra múlva

A foszforsav leköti a kalciumot, a magnéziumot és a cinket a belekben, ami újabb dobást okoz az anyagcserében. Erre még rájön, hogy a töménytelen cukor vagy szintetikus édesítőszer fokozza a kalcium kiürülését a vizeletbe.

Elindul a koffein vízhajtó hatása. (vécére kell menned.) Ez megoldja, hogy kiüríted testedből a csontjaidnak oly szükséges megkötött kalciumot, magnéziumot és cinket, valamint a nátriumot, az elektrolitokat és a vizet.

Miután a benned zajló felfokozott hatás lecsillapodik, leesik a vércukorszint. Idegessé vagy épp lassúvá válsz. Mostanra szó-szerint kipisilted a kólában bevitt összes vizet. Ezt a kiengedett vizet azonban olyan fontos tápanyagokkal töltötted fel, amelyeket a tested hidratálásra, illetve erős csontok és fogak építésére szeretett volna felhasználni.

Ezt követi a következő néhány órában a koffein szintjének leesése is. (Dohányosok esetében csak két óra alatt.)

Valójában nem is a kóla az ellenség, hanem az az óriási cukoradag, koffein és a foszforsav kombinációja, ami a legtöbb szénsavas üdítőitalban megtalálható.

Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani!

Forrás: szupertanacsokblog.hu

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×