Einstein tétele a gravitációs hullámokról bizonyítást nyert!

A gravitációs hullámok létezésének elmélete Albert Einstein nevéhez fűződik. Einstein 1916-ban vetette fel az elméletet, de bizonyítani eddig még nem sikerült. A gravitációs hullámok megfigyelésével, olyan tudás birtokába juthatunk, amiről eddig nem is álmodhattunk.

Bár a fenti videó nem mai anyag, segít megérteni, miről is szól a felfedezés maga!

A gravitációs hullámok témájában számos nagy múltú tudományos egyetemen kutattak. A National Science Foundation, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech), a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a LIGO (lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium) Tudományos Együttműködés tagjai, ma délután tartották meg hivatalos sajtótájékoztatójukat, amin beszámoltak eredményeikről.  

Einstein elmélete szerint, a gravitációs hullám a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozása. Mint említettük, elméletét az általános relativitáselmélet „jósolta” meg. A gravitációs hullámok, nemcsak a klasszikus értelemben megfogalmazott tömegvonzás „melléktermékei”. Különböző erősségű gravitációs hullámot kelt, minden gyorsuló tömeg. A gravitációs hullámok keltette energiát, gravitációs sugárzásnak nevezzük. Ezt az energiát tudják mérni. A leggyakoribb, mérhető példák például a kettős csillagok, vagy a fekete lyukak.

A bizonyítás eredményeképp az is mérhetővé válik, hogy mi történik pontosan két feketelyuk összeolvadásakor. A gravitációs hullámok vizsgálatával és megfigyelésével leírhatóvá válnak olyan anomáliák, amikről eddig fogalmunk sem volt. Emellett korszakalkotóan új technológiai fejlesztéseknek is teret adhat! 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

Amikor egy lájkkal tényleg lehet életet menteni

×