Einstein tétele a gravitációs hullámokról bizonyítást nyert!

A gravitációs hullámok létezésének elmélete Albert Einstein nevéhez fűződik. Einstein 1916-ban vetette fel az elméletet, de bizonyítani eddig még nem sikerült. A gravitációs hullámok megfigyelésével, olyan tudás birtokába juthatunk, amiről eddig nem is álmodhattunk.

Bár a fenti videó nem mai anyag, segít megérteni, miről is szól a felfedezés maga!

A gravitációs hullámok témájában számos nagy múltú tudományos egyetemen kutattak. A National Science Foundation, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech), a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a LIGO (lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium) Tudományos Együttműködés tagjai, ma délután tartották meg hivatalos sajtótájékoztatójukat, amin beszámoltak eredményeikről.  

Einstein elmélete szerint, a gravitációs hullám a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozása. Mint említettük, elméletét az általános relativitáselmélet „jósolta” meg. A gravitációs hullámok, nemcsak a klasszikus értelemben megfogalmazott tömegvonzás „melléktermékei”. Különböző erősségű gravitációs hullámot kelt, minden gyorsuló tömeg. A gravitációs hullámok keltette energiát, gravitációs sugárzásnak nevezzük. Ezt az energiát tudják mérni. A leggyakoribb, mérhető példák például a kettős csillagok, vagy a fekete lyukak.

A bizonyítás eredményeképp az is mérhetővé válik, hogy mi történik pontosan két feketelyuk összeolvadásakor. A gravitációs hullámok vizsgálatával és megfigyelésével leírhatóvá válnak olyan anomáliák, amikről eddig fogalmunk sem volt. Emellett korszakalkotóan új technológiai fejlesztéseknek is teret adhat! 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×