Hatalmasat változik az életünk január 1-jétől. Egy csomó, mindenkit érintő jogszabály módosul!

Szelektív adócsökkentések jönnek, miközben nőnek a bérek, zsugorodik a cafeteria és drágul a cigaretta. A nyugdíjasok évközi emelésben bízhatnak és rendkívül kedvező lesz a diákhitel.

Nagyon sok jogszabály változik 2017. január 1-jével.

Szelektív adócsökkentések jönnek, miközben nőnek a bérek, zsugorodik a cafeteria és drágul a cigaretta. A CSOK még több embert érhet el.

A nyugdíjasok évközi emelésben bízhatnak, módosulnak a temetés szabályai és rendkívül kedvező lesz a diákhitel.

MUTATJUK A LEGFONTOSABBAKAT!

  1. TÖBB ÉLELMISZER JÓVAL OLCSÓBB LESZ, OLCSÓBB LESZ ÉTTEREMBEN, GYORSÉTTEREMBEN, PLÁZÁBAN ENNI. 

Januártól ha csak veszünk egy szelet rántott húst elvitelre a hentesnél, természetesen pusztán termékértékesítésről van szó, és normál 27% áfát kell felszámítania az eladónak. Ha viszont beülünk egy étterembe, ahol szék-asztal vár minket, fűtés van, zene szól, pincér szolgál ki minket és utána még el is mosogatnak helyettünk, úgy kijelenthetjük, hogy a szolgáltatás van túlsúlyban, azaz az étterem az ételt és a nem alkoholos italokat 18% áfával számlázhatja felénk.

Itt olvashatsz róla bővebben >>>  JANUÁR 1-TŐL OLCSÓBBAN EHETÜNK A PLÁZÁKBAN!

2. OLCSÓBB LESZ AZ INTERNET ELŐFIZETÉS MINDENKINEK!

Januártól 27-ről 18 százalékra csökken az internet-előfizetés áfája.A jövő év elejétől az internetezők zsebében összességében 13-15 milliárd forint marad, ennyivel kevesebb adót kell majd befizetni az internethasználat után.

Itt olvashatsz róla bővebben >>> Mutatjuk mennyivel lesz olcsóbb az internet januártól, itt vannak a  pontos számok!

3. SOKKAL TÖBB PÉNZT KAPNAK A HÁZASOK.

Az első házasoknak 24 hónapig – gyermekáldás esetén a családi kedvezmény mellett is – jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék, azaz az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető már az adóelőlegből is. Ez a módosítás visszamenőleges hatályú, így az új szabály nemcsak jövőre, hanem a már a 2014. december 31-ét követően megkötött frigyek esetében is alkalmazható.

4.EMELKEDIK A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY ÖSSZEGE.

A 2017-es emelésnek köszönhetően jövőre havonta 30 ezer forintot tud megtakarítani a mintegy 350 ezer család.

Itt olvashatsz róla bővebben >> Nekik emelkedik a családi adókedvezmény összege.

5.NAGYOT NŐ A MINIMÁLBÉR

A rendelet értelmében a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknál az alapbér kötelező legkisebb összege havibér esetén 127 500 forint, hetibérnél 29 310 forint, napibérnél 5870 forint, órabér alkalmazásakor pedig 733 forint 2017. január 1-jétől.

Itt olvashatsz el mindent, amit  a minimálbér emelésről érdemes tudni >> MINIMÁLBÉR 2017, BÉRMINIMUM 2017. , KÖTELEZŐ HAVI, HETI, NAPI, ÓRABÉR 2017-BEN!

6.NŐ A KÖZMUNKÁSOK FIZETÉSE

Három százalékkal emelik jövőre a közfoglalkoztatottak alapbérét, 5 százalékkal pedig a szakképzett közmunkások garantált bérminimumát – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az RTL Klub híradójával.

Itt olvashatsz bővebben a közmunkás béremelésről >> közmunkás fizetés 2017, közmunkás bérminimum 2017

7. ÓRIÁSIT VÁLTOZIK A CAFETERIA RENDSZER

Itt olvashatod RÉSZLETESEN a 2017-es CAFETERIA VÁLTOZÁSOKAT! 

8. TÖBB PÉNZT KAPNAK A POLGÁRMESTEREK.

A településvezetők díjazását ezentúl nem a helyettes államtitkárok, hanem az államtitkárok alapilletményéhez (ez jelenleg havi bruttó 997,2 ezer forint) igazítják. Így egy 500 lakosúnál kisebb település polgármesterének bére az államtitkári fizetés 30 százaléka lesz, 1500 lakosig 40 százaléka, 2000 lakosig 50 százaléka, 5000 lakosig 55 százaléka, 10 ezer lakosig 60 százaléka, 30 ezer lakosig 70 százaléka, a fölötti lélekszámnál pedig az államtitkár bér 80 százaléka lesz. A megyei önkormányzatok közgyűlési elnökei az államtitkári illetmény 90 százalékára válnak jogosulttá.

9. KÖNNYEBB LESZ A VÁLLALKOZÓK ÉLETE.

A kormány sokat vár attól, hogy a társasági adó, amely jelenleg kétkulcsos: 500 millió forintos eredményig 10, felette 19 százalékos, januártól egységesen 9 százalékra csökken. (A dolog szépséghibája, hogy a magyar adójog – főszabályként minden, 10 százalék alatti társasági adóztatású országot adóparadicsomnak minősít.)

Szponzorált linkek

Egyúttal a szociális hozzájárulási adó (szocho) is 27 százalékról 22 százalékra csökken jövőre, majd 2018-tól 20 százalékra mérséklődik. Ezzel párhuzamosan a kisvállalati adó (kiva) 16 százalékról 14 százalékra csökken. A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi értékhatára pedig 6 millióról 12 millió forintra emelkedik. A kivának kedvezőbbek lesznek a belépési feltételei is: a jövőben már 50 fős vég is választhatja és amíg 100 főnél kevesebb alkalmazottja van, maradhat is az adó hatálya alatt.-írj a a napi.hu

10. JÓVAL NEHEZEBB LESZ TRÜKKÖZNI AZ ADÓVAL.

11. EMELKEDNEK A NYUGDÍJAK, A ROKKANT ELLÁTÁS ÉS SZÁMOS MÁS ELLÁTÁS ÖSSZEGE IS MAGASABB LESZ.

2017. január elsejétől 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak, illetve egyebek közt az árvaellátás, a szolgálati járandóság, az özvegyi járadék, a rokkantsági ellátás, a baleseti járadék, a rehabilitációs ellátás és a vakok személyi járadéka.

ITT A HIVATALOS RENDELET A NYUGDÍJEMELÉSRŐL >> Mutatjuk pontosan melyik ellátások emelkednek január 1-től 1,6 százalékkal!

12. PLUSZ PÉNZT KAPNAK A NYUGDÍJASOK JÖVŐRE  A NYUGDÍJEMELÉSEN FELÜL.

Eldőlt, hogy a kormány 2017-ben a korábbinál gyorsabb gazdasági növekedésre számít. Ez pedig magával hozza automatikusan az év végi egyszeri nyugdíjkifizetést.

13. VÁLTOZNAK A CSOK SZABÁLYAI, SOKKAL KÖNNYEBBEN KAPHATNAK PÉNZT A  CSALÁDOK! A csok szabályait enyhítették, így az igénylés feltételei is egyszerűsödtek.

Így változik a  CSOK/SZOCPOL 2017-ben >>> CSOK/SZOCPOL VÁLTOZÁSOK 2017.

14. 25 INTÉZMÉNY SZŰNIK MEG VAGY ALAKUL ÁT JANUÁR 1-TŐL.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elnevezése 2017. január 1-jén Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőre (NEAK) változik. Az OEP jogutódja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az Egészségbiztosítási Alap irányításával kapcsolatos feladatok ellátásához kapcsolódóan az OEP jogutódja ugyancsak az Emmi. Az OEP-től az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz (ONYF) kerülő, az egészségbiztosítási ellátásokkal, a baleseti táppénzzel és az utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladat- és hatáskörökkel, valamint az átvett feladat- és hatáskörökhöz kötődő foglalkoztatottakkal, tárgyi eszközökkel kapcsolatban jövő januártól az ONYF az OEP jogutódja.

További két tucat intézmény is megszűnik vagy átalakul. Így beolvadással megszűnik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH), általános jogutódja a Belügyminisztérium lesz. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól az állampolgársági feladatok- és hatáskörök, valamint az ahhoz kapcsolódó jogviszonyok Budapest Főváros Kormányhivatalához kerülnek. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) beolvadásos különválás útján jogutódlással szűnik meg, főszabályként az NRSZH által ellátott valamennyi feladatnál jogutód a BFKH lesz.-írj a a napi.hu

15. VÁLTOZIK A PÉNZÜGYI BÉKÉLTETÉS.

Itt olvashatsz róla részletesen >> ÍGy változik a  pénzügyi békéltetés

16. MINDEN EDDIGINÉL ALACSONYABB LESZ A DIÁKHITEL KAMATA.

Tovább csökken a diákhitelek kamata a következő fél évben. A Diákhitel Központ ugyanis 3,35 százalékban határozta meg a szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát a 2017. január 1-je és június 30-a közötti időszakra.

17. VÁLTOZNAK A TEMETÉS SZABÁLYAI.

Módosították a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet, mely szerint az eltemettető kérelmére megfelelő körülmények és engedély birtokában 15 napon túli koporsós temetés is lehetővé válik.

 A Magyar Közlöny pénteki számában megjelentek szerint a halottat koporsós temetés esetén – ha jogszabály másként nem rendelkezik – a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 96 órán belül, ha a holttest folyamatos hűtése biztosított, 15 napon belül el kell temetni.

Itt olvashat részletesen a  módosításokról >> Így változnak a temetés szabályai Magyarországon 2017. január 1-től!

18. KOMOLY VÁLTOZÁSOK JÖNNEK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

Egészségügyi változások is jönnek

A gyógyszergazdaságossági törvény (Gyftv.) két újabb tétellel bővült, amelyek alapján alapján a hatóságnak vissza kell vonnia egy gyógyszertár engedélyeit: ha a patika társasági szerződése nem felel meg a törvény követelményeinek, illetve ha megszűnt az ártámogatási szerződése. Emellett vasárnaptól a közforgalmú gyógyszertárat működtető társaságokban a gyógyszerészektulajdoni hányadának meg kell haladnia az 50 százalékot.

Az adatokat köszönjük a www.palyazatfigyelo.info-nak. 

Add tovább, hogy mások is tudjanak róla! 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×