Magas vérnyomással küzdők figyelem! Pénztámogatás jár nektek és akár már februárban megkaphatjátok! Közel 100 ezer forint ütheti a markotokat! Így kell beadni az igénylést

Sokan, akiknek magas a vérnyomása abban reménykednek, hogy jár a magas vérnyomás után is adókedvezmény, amit hivatalosan”súlyos fogyatékosság adókedvezménye” vagy “személyi adókedvezmény” nevén lehet megtalálni a jogszabályokban.

Sokan, akiknek magas a vérnyomása abban reménykednek, hogy jár a magas vérnyomás után is adókedvezmény, amit hivatalosan”súlyos fogyatékosság adókedvezménye” vagy “személyi adókedvezmény” nevén lehet megtalálni a jogszabályokban. Most azt nézzük meg, hogy magas vérnyomás esetén kinek jár az adókedvezmény.

Kinek jár adókedvezmény a betegsége után?Első lépésként, ha valakinél megállapították orvosilag a magas vérnyomást, akkor meg kell néznie az orvosi papírjaiban, hogy a magas vérnyomás betegséget, az orvos melyik BNO-kód szerint állapította meg az orvos. Utána meg kell nézni a listát az adókedvezményre jogosító betegségekről, ezen kell megkeresni a BNO kódot. Ha megtalálja a listán az orvosi papírján szereplő kódot, akkor, jár az adókedvezmény a betegségére! természetesen, ha nincs a BNO kód ,akkor sajnos nem vagy jogosult.Még egy dolog: a diagnózisnál a BNO-kód felépítése 1 betű+4 szám, a jogszabályban pedig 1 betű+3 szám. A betegségek teljes listáját itt találod: Milyen betegségek után jár adókedvezmény? BNO-kód lista)

Ezért nem szabad megijedni, mert a diagnózis utolsó számjegyét le kell takarni és úgy kell keresni a listában

Milyen BNO-kód alá van besorolva a magas vérnyomás?I10H0 a magas vérnyomás kódja, a BNO kód listában a keringési rendszer betegségei az “I” kategóriába vannak besorolva.Ez a betegség sajnos nincs a jogszabályban, nem szerepel a BNO kód listában, így a magas vérnyomásra nem jár adókedvezmény!Évről-évre változik a betegségekre járó adókedvezmény összege, minden évben nő. Az adókedvezménynek a havi összege, mindig az aktuális minimálbér 5%-a. A minimálbért évről-évre emelik, ezért természetesen az adókedvezmény is növekszik. Fontos arra figyelni, hogy ne a szakmai garantált bérminimumot nézze, hanem a “rendes” minimálbért. A bruttó összeg a számítás alapja és nem a nettó!

2017-ben a súlyos fogyatékosság adókedvezménye127 500 Ft * 5 %= 6375 FtHavonta 6375 Ft adókedvezmény jár., ez pedig éves szinten 76500 forint 2017-ben!

Milyen jogszabályok vonatkoznak a betegség utáni adókedvezményre?

• 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról, itt a 40. §-t kell keresni.

• 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről

• 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye 2018-ban:

138 000 Ft * 5 %= 6 900 Ft

Tehát havonta 6 900 Ft adókedvezmény jár. Ez éves szinten már 82 800 Ft!

FONTOS! Érdemes átnézni azért tüzetesen a listát, mert lehet más olyan betegsége, akár például másodlagos szövődményként is, ami szerepel benne és azután már jogosult az adókedvezményre.

Hasznos volt? akkor ne felejtsd el megosztani!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×