Nem tiszta, miért is fontos a gravitációs hullámok felfedezése. Ez a videó minden kérdésre választ ad!

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a gravitációs hullámokról és arról, miért is olyan jelentős felfedezésük. De a gravitációs hullámok elméletéről nem adtunk igazán kielégítő, közérthető tudást. Most pótoljuk a hiányt! 

Korábbi cikkünkben már említettük, mekkora mérföldkőnek számít az űrkutatásban - és az emberiség történetében egyaránt - a gravitációs hullámok felfedezése.

A gravitációs hullámok létét már 1915-ben kikövetkeztette Einstein az általános relativitáselméletből. A gravitáció azonban oly csekély kölcsönhatás, hogy Einstein megkockáztatta: talán soha nem sikerül a hullámok kísérleti kimutatása. Annyi bizonyos, hogy a kellő erősségű hullámok forrását a laboratóriumokon kívül, kozmikus jelenségekben kell keresni.

Einstein relativitáselmélete bevezeti a négy dimenziós téridő fogalmát. Megszűnik a tér és az idő függetlensége. Ez a szemléletmód átfogóbb, mint Newtoné, akinek a felfogása szerint az idő teljesen elkülönül a térbeli viszonyoktól.

 Az általános relativitáselmélet a tömegvonzást a tér és az idő geometriai szerkezetének gyűrődéseként, görbületeként fogja fel. A görbületet a Föld, a Nap, a Galaktika és bármi más test energiája hozza létre. A gravitációs hullámok gyorsan változó hepehupák a téridő görbültségében, amelyek a fény sebességével terjednek.

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×