7 jel, ami kiégésre utalhat

Fokozott kimerültség, negatív hozzáállás, munkánk iránti érdeklődés teljes elvesztése – ha ezeket a tüneteket tartósan érezzük magunkon, könnyen előfordulhat, hogy kiégés közeli állapotba kerültünk.

Hirdetés

Tartós kimerülés, ingerültség, apátia

A kiégés komoly probléma, mivel hosszú távon nemcsak saját egészségünket érintheti súlyosan, hanem munkahelyünkre nézve is jelentős hatásokkal járhat. A kiégés tartós érzelmi, mentális és fizikai kimerüléssel, munkánk iránti apátiával és csökkent hatékonysággal járó állapot. Kezeletlen esetben súlyos problémákat, depressziót, szorongást, érzelmi instabilitást, elszigetelődést is okozhat.

Hirdetés

Fontos, hogy időben felismerjük a kiégésre utaló jeleket:

 1. Folyamatosan fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, még pihenés, alvás után is. A pihenés nem hoz megkönnyebbülést, az energiahiány tartós.

  Hirdetés
 2. Negatív, már-már cinikus hozzáállásunk lett munkahelyünkhöz, munkánkhoz. Úgy érezzük, elveszítettük motivációnkat a korábban szívesen végzett feladataink iránt.

 3. Munkahelyi teljesítményünk, hatékonyságunk csökken, nem tudunk koncentrálni, nehezen hozunk döntéseket.

 4. Érzelmileg távolságot tartunk munkatársainktól, kevésbé foglalkozunk velük, nem érdeklődünk irántuk. Érzelmi reakcióink csökkennek, akár teljesen eltűnhetnek.

  Hirdetés
 5. Alvásproblémáink vannak, álmatlanul forgolódunk, éjszaka többször felébredünk, nehezen vagy egyáltalán nem tudunk visszaaludni.

 6. Fokozott feszültséget, ingerültséget, türelmetlenséget tapasztalunk környezetünkkel, munkatársainkkal szemben. Egyre többet szorongunk.

  Hirdetés
 7. Tartósan fennálló fizikai tüneteink vannak, ami jelentkezhet fejfájás, izomfájdalom, de akár gyomorpanaszok formájában is.

Megelőzés, kezelés

Ha nem szeretnénk kiégés közeli állapotba jutni, fontos, hogy tudatosan törekedjünk annak megelőzésére. Ezt elsősorban hatékony stresszkezeléssel tudjuk elérni. Legyünk tudatában a bennünk stresszt kiváltó tényezőknek mind munkahelyünkön, mind magánéletünkben. Húzzuk meg határainkat, tisztázzuk magunkban mi az, ami még belefér, mi az, ami már nem, és ne féljünk nemet mondani akár felettesnek, kollégának, akár családtagnak olyan feladatokra, amelyek túl terhelőek lehetnek számunkra. Ha túlterheltnek érezzük magunkat, kérjünk bátran segítséget és osszuk meg a terheket. A rendszeres testmozgás szintén segít a stressz levezetésében, ne felejtsünk el gondoskodni önmagunkról és szánjunk időt sportolásra, relaxációra vagy bármilyen tevékenységre, ami feltölt energiával.

Amennyire tudjuk, különítsük el munkánkat és magánéletünket. Szánjunk időt pihenésre, kikapcsolódásra és személyes érdeklődésünkhöz illeszkedő tevékenységekre. Ha szükségesnek érezzük, vegyünk ki szabadságot, hogy távolabb kerüljünk munkánktól és fel tudjunk töltődni. A Profession szabadság kalkulátora is segítségünkre lehet abban, hogyan tervezzük meg előre éves szabadságunkat 2024-re.

Hirdetés

Kérjünk segítséget!

A kiégés egy folyamat, a tünetek kialakulása hosszú időn keresztül fokozatosan zajlik. Tudatosan figyeljük önmagunk, és ha felismerjük a kiégés fenti jeleit, ne féljünk segítséget kérni szakembertől, hogy mielőbb hatékony kezelést és támogatást kapjunk. Az időbeni felismerés és kezelés segíthet a kiégés leküzdésében.

Hirdetés