“Együtt- Egymásért!”

Penészlek, az egyik leghalmozottan hátrányosabb helyzetű település. Egy kis óvodája- Penészleki Micimackó Óvoda- és egy iskolája van. Az iskola Tagintézmény- az Encsencs- Penészlek- Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézménye.

Hirdetés
Az iskoába jelenleg 81 kis diák jár. A többség a mélyszegénységből érkezik minden nap az intézménybe.Az ott dolgozó pedagógusok példaértékű nevelést végeznek . Nem csak tanítanak, hanem mindenben mellettük állnak a gyerekeknek. Segítik, meghallgatják őket, szinte minden pedagógus pótanyuka, vagy éppen pótapuka szerepet tölti be a gyerekek életében. A szülőkkel jó a kapcsolat, minden felmerülő problémát közösen, együtt oldanak meg a nevelők  és a szülők.
A kis faluban nem sok szórakozási lehetőség van. Nincs egy cukrászda , vagy játszótér , vagy éppen egy mozi. A Tantestület éppen ezért a lehető legtöbb, különféle színesebbnél színesebb programot szervez a tanulóknak, akár a hétvégén is! Úgy gondolom a mai , 21. században már ritka az ilyen mérvű önzetlen szeretet, támogatás ! Tanévente 100- 150 pályázaton vesznek részt a gyerekek. A legnagyobb örömünkre általában élmezőnyben végeznek a penészleki diákok! Azt valljuk, hogy mindenkiben ott van a tehetség, csak fel kell ismernünk bennük! Lehet, hogy van olyan diák, aki gyengébb képességű, de fantasztikusan rajzol, vagy táncol, vagy énekel . Minden nap arra törekszünk, hogy minden diáknak legyen sikerélménye! Ne csupán azért járjon iskolába, mert tanulni kell, köteles, hanem azért , mert jól érzi itt magát, szeret ide járni! A helyi polgármester mindenben támogatja az iskolát, és java részt, részt is vesz egy- egy rendezvényünkön, sőt nem egyszer a nyertes pályázatok díjkiosztóján személyesen kíséri el a felkészítő pedagógust és a díjazott diákokat! Azt mondja , nagyszerű érzés , ha egy helyi kisdiák méltón öregbíti a falu, Penészlek hírnevét. Ugyanez mondható el a Tankerület Igazgató úrról is, a mellett, hogy minden iskolája mögött teljes vállszélességgel áll,minden verseny megmozdulásunkat támogat. A rendezvényeinkre pedig személyesen látogat el! Gyermekkoromban feltett szándékomban állt , hogy pedagógus legyek! Az óta majd 30 év telt el, de nem változott a véleményem! Örülök,hogy pedagógus vagyok! Szerintem az egyik legszebb hivatás! Ahogy látod a tanulók örömét, a szemükben megcsillanó kíváncsiságot, amikor  azt tapasztalod, hogy a legbensőbb titkát is megosztja veled, felülmúlhatatlan érzés! 
A falunk jelmondata :” Együtt- Egymásért!”
Ebben a mondatban minden benne van! Nap, mint nap adunk és kapunk! Szeretet, béke, boldogság! Az Élet kemény, de csak annak, aki nem akarja megtalálni benne a szépet! Én megtaláltam! Ahogy a Kollégáim is! A gyerekek, a jövő generációja, értük bármiért érdemes!!!

 

Beküldő: Hajdu Henrietta

Hirdetés