Ez a baktérium gyomordaganatot is okozhat- Így előzhető meg a fertőzés

Egy olyan baktériumról lesz szó, amely 30 évvel ezelőtt gyakorlatilag ismeretlen volt, azonban 1994 óta szerepel a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség gyomorrák kialakulásáért felelős karcinogének listáján (A gyomorrák kockázati tényezői közé a Helicobacter pylori fertőzésen kívül a családi halmozódás, és egyes olyan tényezők tartoznak, mint a dohányzás és a túlzásba vitt sófogyasztás.)

Hirdetés

A kutatók szerint a Helicobacter pylori nevű baktérium a Föld lakosságának mintegy felénél kimutatható (a fertőzés a fejlett országokban ritkább), és a gyomorrák kockázatát viszonylag jelentős mértékben növeli, a fertőzöttek akár három százalékánál is kifejlődhet a tumor.

Az esetek többségében a fertőzés már gyermekkorban fellép, gyomorgyulladást okoz, amely eleinte tünetmentes, a jelentősebb gyomor nyálkahártya károsodás pedig évtizedek alatt alakul ki.

Hirdetés

A tünetek listáján emésztési zavarok, indokolatlan teltségérzet, étkezés utáni puffadás, étkezés utáni hányinger, illetve bizonyos ételekhez kapcsolódó fájdalom szerepelnek.

Hogyan fertőz?

A fertőzés a nem megfelelő higiéniai viszonyok következtében lép föl, így a kézmosás, és a nyers élelmiszerek megfelelő tisztítása jelentős mértékben csökkenti, vagy teljesen ki is zárja a fertőzés kockázatát. A baktérium a legtöbb állati és növényi élelmiszeren rajta van, de még a vízben is ott lehet, amennyiben az nem megfelelő forrásból származik. Ugyanakkor a fertőzés átvihető emberi érintéssel, fertőzött ételekkel, de még evőeszközzel is.

Mely élelmiszerek tesznek ellene?

Bár ez a baktérium ellenáll az erősen savas környezetnek, így a gyomorsavnak is, az antibiotikumos kezelés legyőzi. Ezen kívül léteznek természetes ellenségei, amelyeket az élelmiszerek között találhatunk meg. Mint a Kakukkfű, a teafa, brokkoli, a grapefruit, az áfonya, vagy éppen a legnagyobb aduász, a fokhagyma, mely segíthet a fertőzés visszaszorításában.

Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

A tünetek listáján emésztési zavarok, indokolatlan teltségérzet, étkezés utáni puffadás, étkezés utáni hányinger, illetve bizonyos ételekhez kapcsolódó fájdalom szerepelnek.

Hirdetés