Felhívás: Holnap reggel, amint felébred azonnal nyissa meg az összes vízcsapot a lakásban, házban. Ezért:

Ma éjszakára erős lehűlést jósolnak a meteorológusok, ha eddig még nem tette, védje meg vízóráját az elfagyástól!

Hirdetés

A szokatlan erős éjszakai fagyok az egész országban rendre sok kárt okoztak, elsősorban a vízvezetékekben és a vízórákban keletkeztek elfagyások.

A megszokottnál a hideg miatt jóval nagyobb óvintézkedésekre van szükség a vízmérőórák, kerti csapok és a vízvezetékek esetében! Ilyen esetekben a szakemberek arra szokták kérni a lakosságot, hogy fokozottan gondoskodjanak a vízóra-aknák takarásáról, és a vízmérő órákat külön is takarják be szigetelő anyaggal, ezzel is védve azokat az elfagyás ellen.

Hirdetés

Nagyon fontos, hogy az alkalmazott szigetelőanyag száraz maradjon, ellenkező esetben csak fokozza a fagyás lehetőségét, ellenőrizzük a szigetelőanyagokat mindennap!

Ha nincs lehetőségünk a vízvezetékek szigeteléséről intézkedni, vagy olyan helyen futnak, amelyeknél a szigetelés nem megoldható, akkor a szakemberek javaslata szerint jó, ha a víz szabad áramlását lehetővé tesszük, vagy enyhén megnyitva tartani éjszakára is a csaptelepet, vagy egy-két óránként kinyitni azokat.

Az elfagyás tünetei lehetnek: a legszembetűnőbb jel az, ha a vízvezetékekből nem vagy csak alig folyik a víz, a mérőberendezés pedig az üveg törésével vagy a szerkezet eldeformálódásával jelzi a bajt.

Ezért is érdemes elővigyázatosnak lenni. Az elfagyás következtében fellépő kellemetlenség csupán egyik következménye annak, ha nem voltunk eléggé elővigyázatosak, és nem tettük meg a szükséges óvintézkedéseket. A fagyás következtében elfolyhat több köbméternyi víz, a hiba elhárításának költségeit is nekünk kell majd viselnünk, emellett, ha a vízóra-elfagyás következtében károsodott, akkor a csere költsége is minket terhel majd.

Még most sem késő gondoskodni a fagyás okozta károk elkerüléséről!

Nyissa meg reggel a csapokat, hogy meggyőződjön róla, hogy minden rendben van!!!! Nagyon hideget mondanak éjszakára!

Hirdetés