Álmokat fest a falra a fiatal szlovákiai magyar lány

A létra tetején áll, egy zsiráf nyakát festi éppen. Ízes felvidéki tájszólással beszélget a három éves Krisztinával és édesanyjával. A gyerkőc egyre nagyobb izgalommal és növekvő büszkeséggel visz minket körbe a készülő szobán és mutogatja a már kész elefántot és az orrszarvút a falon. "Robinak fogom hívni" – mondja és felnevet.

Hirdetés

Tudnodkell: Mindig ilyen nagy hatással vannak a rajzaid a gyerekekre?

Dudek Heni: Legtöbbször igen! Képzeld bele magad egy három éves helyzetébe: neki nem csak az elkészült rajz, de az alkotás folyamata is óriási élmény. A szagok, a lassan formálódó képek, az eddig megszokott szobája átalakulásának a hangulata. Ők ezt sokkal különlegesebbnek, nagyobb dolognak élik meg, mint a szülők. Éppen ezért tud rájuk a vártnál is jobban hatni.

Hirdetés

Hirdetés

Tudnodkell: Milyen hatásra gondolsz?

Dudek Heni: Mindenek előtt természetesen az örömre, a színek, formák, a kreavitás élvezetére. Mert ami egy felnőttnek csak egy falfestés, egy gyereknek mesekönyv, fantázia-birodalom, a titkok kertje. Egy számára otthonos, izgalmas, de nem felzaklató vizualitású szobában nyugodtabb lesz, jobban otthon érzi magát és pozitívan hat a kedélyére.

Tudnodkell: Ez ennyire sokat számítana?

Dudek Heni: Persze! Egy barátom mesélte, hogy az ő gyerekszobájában anno volt egy vaddisznókat ábrázoló – egyébként nagyon értékes és magas művészi színvonalú – kép. Csakhogy a kisgyerek nem az ecsetkezelést vagy a grafikai megvalósítást értékeli, hanem tovább álmodja azt, amit maga előtt lát. Ezért őt minden éjjel rémálmok gyötörték, amíg el nem vitték onnét a vaddisznós képet. Ugyanezt használom ki én is, csak fordítva. Szép álmokat festek a falakra.

Tudnodkell: De nem csak gyerekszobákban, irodákban, boltokban is alkotsz. Miben más ez a felnőtteknél?

Dudek Heni: Otthon akkor lesz a házból, ha élet kerül a falakra. A gyerekszobákba szeretetet, a nagyszobákba egyéniséget viszek. Nem szeretem, ha valaki dekorációként gondol az alkotásaimra, mert ez annál sokkal több. Például festek egy terebélyes családfát és az ágaira – a megfelelő helyekre – felakasztjuk a családtagok képeit. Szerintem te is érzed, hogy egy ilyen mű sokkal messzebb mutat, mint egy szépen megválasztott karnis vagy drapéria jelentősége.

Ugyanígy az üzleteknél vagy irodáknál is: amikor belépünk egy helységbe, akaratlanul is azonnal felmérjük azt és következtetéseket vonunk le belőle. A boltok már ott tartanak, hogy mérnökökkel megterveztetett illatokat használnak a szellőztető-rendszerükben: tudat alatti befolyásolás. Az én rajzaim hangulatot teremtenek, erősen vezetik a szemet vagy éppen szórakoztatják, felszabadulttá teszik a vevőt.

Tudnodkell: Mondhatjuk, hogy ez Magyarországon újdonság? Hányan foglalkoztok ezzel a típusú falfestéssel?

Dudek Heni: Még nagyon gyerekcipőben jár, de azért van pár kiváló alkotó. Mindannyian más-más, egyéni stílussal rendelkezünk, megvannak a stílusjegyeink. Rám például a spirálok, csigavonalak jellemzőek és nagyon kedvelem a magyaros motívumokat is. Felvidéki magyarként ez különösen szívügyem – de természetesen mindig a megrendelő elképzelése az első.

Hirdetés

Tudnodkell: Van kedvenc alkotásod?

Dudek Heni: Mindig abba vagyok szerelmes, amit éppen csinálok. De egyszer egy anyuka annyira megszerette a készülő falfestményt, hogy megkért, adjak neki valami olyan részt, amit ő is meg tud csinálni. Leveleket színezett velem egy fán a gyermekének a szobájában. Minden alkotásnak lelke van, de azé talán az összesnél melengetőbb.

Dudek Heni munkái megtekinhetők és megrendelhetők a rajzafalra.hu címen vagy ide kattintva!

Hirdetés