Így védekezzünk a WannaCry vírus ellen!

Azt, hogy hogyan terjed, még nem tudni, de az utóbbi időkben a Honda egyik japán autógyárát, és az ausztráliai RedFlex forgalmi kamerákat fertőzték meg. A Honda leállította az autók gyártását, de az azt követő napon minden folytatódott tovább. A kamerák pedig 15 perc kieséssel helyreálltak. Íme néhány tipp, hogy hogyan védekezzünk a WannaCry ellen:

Hirdetés

Ha még nincs a rendszerben a vírus:

1. Windows 10 rendszert használunk, nem kell annyira megijedni. A WannaCry ugyan bejuthat a rendszerbe, de nagyon kicsi eséllyel. Frissítsünk Windows 10-re, ha van lehetőségünk rá.

Hirdetés

2. Telepítsük a legújabb biztonsági frissítést. Ez esetben az MS17-010 típusút. Ez a frissítés a következő rendszereken érhető el: Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 .

3. Tiltsuk le az SMBv1-et. (Útmutató: www.support.microsoft.com/hu-hu/help/2696547/how-to-enable-and-disable-smbv1-smbv2-and-smbv3-in-windows-and-windows)

4. Telepítsünk megbízható vírusirtót. Ajánlott: Avira Free Antivirus, Avast Free Antivirus .

5. Tartsuk naprakészen szoftvereinket. Ha van egy régi szoftverünk, cseréljük le a lehető legújabbra.

6. Készítsünk biztonsági mentést egy pendrive-n, vagy egy külső merevlemezen. A felhőtárhely nem ajánlott, mert bármikor támadás érheti.

7. Ne tiltsuk el a tűzfalat.

Ha a rendszerben van a WannaCry:

1. Semmiképpen se fizessünk, mert nagy eséllyel nem kapjuk vissza fájljainkat.

2. Töröljük az azonosított fertőzést a vírusirtó segítségével. (ha van letöltve)

3. Indítsuk el a számítógépet „Csökkentett mód hálózattal” üzemmóddal. Így hatástalanítjuk a vírust. Frissítsük a lehető legújabbra a vírusirtót. Futtassunk teljes rendszervizsgálatot. Ha nem találja a vírusirtó a fertőzést, cseréljük le.

4. Tegyük meg a „Még nincs a vírus a rendszerben” lépéseit, hogy megelőzzük a további támadásokat.

Hirdetés

Beküldte: Löffler Csaba – Köszönjük!

Hirdetés