Kell attól tartanunk, hogy Magyarországon is hurrikán pusztítson?

350-nel is tépett a szél a Dorian hurrikán nyomában, ezért több déli USA-tagállamban rendkívüli állapotot hirdettek ki. Hogy alakul ki egy hurrikán, miért, merre és hogyan mozog?

Hirdetés

A trópusi vihart a karibi térségben hurrikánnak hívják, a Csendes-óceánin tájfunnak, az Indiai-óceánon pedig ciklonnak – mondta az InfoRádióban Szabó Bea, az Időkép meteorológusa.

“Létrejöttükhöz bizonyos feltételek szükségesek, amelyek csak a trópusokon állnak rendelkezésre.

Hirdetés

Ezek a tengerfelszín magas hőmérséklete, minimum 26-27 fok, magas páratartalom, illetve a trópusok 10. és 20 szélességi köre között létrejövő passzátszél, ami ezt a zivatarrendszert, mely a magas tengerfelszínből nyeri energiáját, beforgatja. A forgáshoz még szükséges a Föld forgásából származó eltérítő erő, a Coriolis-erő. Ezek mind összeadódva a trópusokon létre tudják hozni ezeket a félelmetes viharokat.”

A pusztítás várható mértéke a hurrikán várható mozgási irányától és forgási sebességétől függ – tette hozzá.

“A hurrikánok sebessége a hozzájuk kapcsolódó energiautánpótlástól függ. Tehát ha nagyon meleg tengerfelszínről beszélünk, erősebb lesz a hurrikán is, nagyobb szélsebességgel. Ha pedig sokáig tud a meleg tengerfelszín fölött tartózkodni, akkor több energiát nyer.”

A hurrikánok útvonala kelet-nyugati irányú, ez a Coriolis-erő miatt van, a szárazföld – vagy hidegebb víz – fölé érkezve aztán veszítenek energiájukból, és északabbi irányba mennek.

A hurrikánoknak öt kategóriájuk van, a Dorian az ötödik kategóriába tartozott, a benne tomboló szélvihar több mint 248 kilométeres sebességű.

Évente 30-50 vihar erősödik hurrikánná, és csak a töredékük éri el a szárazföldet, sok esetben mérsékelt övi ciklonná szelídülve.

Ne felejsdt el megosztani, hogy mások is tudjanak erről!

Borítókép:
Forrás: https://infostart.hu
Hirdetés